Singapur Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow, Stratejik Düşünce Enstitüsünde “Asya’ya Açılan Kapı: Singapur” konferansında değerlendirmelerde bulundu.
Sözlerine Singapur’un tarihi arka planını ve bağımsızlık sürecini anlatarak başlayan Tow, Singapur’un temel ilkelerinin; hukukun üstünlüğü, liyakat ve çok kültürlülük olduğunu ifade etti. Singapur’da liyakate verilen önemi şu şekilde vurguladı: “Göreve kişi atanırken etnik kökenine, dinine, diline bakılmaksızın o işi en iyi yapacak kişinin seçilmesi Singapur’un temel ilkelerindendir.”
Singapur’un çok kültürlülük politikasının, Singapur için önemine değinen Büyükelçi, “Singapur’da birçok dinden, birçok ırktan ve birçok dilden insan görebilirsiniz. Singapur küçük fakat farklı birçok kültürü bünyesinde barındıran bir ülke.” dedi. Çok kültürlülüğün, Singapur’un yapısını oluşturduğunu ve farklı kültürlerin uyumunun Singapur’da deneyimlendiğini ve bu çeşitliliği bir zenginlik olarak gördüklerini ekledi.
Singapur’un, Malezya’dan ayrılmasının ardından, hayatta kalabileceğinin beklenmediğini aktaran Tow, geniş topraklara ve zengin yeraltı kaynaklarına sahip olmadıklarını fakat diğer ülkelerin kendi ülkeleri ile “alakalı” olmalarını başardıklarını, sahip oldukları iş yapma kolaylığı, şeffaflık, rekabet gibi değerler sayesinde ülkeye ekonomik ve politik alan yaratabildiklerini aktardı.
Konuşmasında Türkiye-Singapur ilişkilerine de değinen Büyükelçi, Türkiye ile sahip oldukları stratejik ortaklık ve serbest ticaret anlaşmasının iki ülke için önemli olduğunu vurguladı. 2021 yılı ile birlikte 1.71 trilyon dolar ile ikili ticarette bugüne kadar en yüksek seviyeye ulaşıldığını da belirtti.
Diğer İçerikler