Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Trump Sonrası Amerika Nereye Gidiyor” başlıklı panel düzenlendi. Oturum başkanlığını SDE Sivil Toplum ve Medya Koordinatörü Gazeteci Bülent Erendaç’ın yaptığı panelde; SDE Başkanvekili Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar, SDE Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Gökberk Durmaz, Milliyet Gazetesi yazarı Hakkı Öcal konuşmacı olarak yer aldı.
Oturum başkanı Bülent Erendaç, ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimi ve bu seçimin uluslararası düzende oluşturacağı muhtemel sonuçları değerlendirdikten sonra, konuşmasını yapmak üzere Milliyet Gazetesi yazarı Hakkı Öcal’a söz verdi.
Hakkı Öcal konuşmasında, seçim öncesi atmosferi, seçim sonuçlarını ve bu sonuçların bölgedeki muhtemel etkileri çerçevesinde gerçekleştirdiği konuşmasında öncelikle, ABD’nin pandemiden ötürü çok zor günler geçirdiğini ve Biden’ın tam anlamıyla bir enkaz aldığını ifade etti. Yeni dönemde Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik çok iyimser bir tablonun görünmediğini belirtti ve bu noktada ihtiyatlı bir tutum sergilenmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye-ABD arasında sürekli tartışma konusu olan ‘stratejik ortak’ söylemlerine yönelik ise ABD’nin hiçbir zaman Türkiye ile stratejik bir ortaklığının olmadığını ifade etti. Hatta ABD’nin hiçbir ülke ile stratejik bir ortaklığı olmadığını vurguladı ve ilişkileri değerlendirirken bu noktada doğru bir analiz yapılması gerektiğini belirtti.
Hakkı Öcal’ın konuşmasının akabinde söz alan, SDE Başkanvekili Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar ise “Amerika’nın Sosyal ve Askeri Durumunun Gizli Kodları” başlığı çerçevesinde bir sunum gerçekleştirdi.
Amerika’da yaşanan seçim sonucunun doğru analiz edilebilmesi ve ileriye yönelik stratejilerinin belirlenebilmesi için Amerika’nın tarihsel bir bağlamda farklı yönleriyle incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Amerika’nın zenginliği algısı üzerine de değerlendirmelerde bulunan Alpar, Amerika’nın zenginlikleri bir gerçek ama bu zenginliği toplumun yüzde kaçlık bir kesimi kullanabiliyor dedi ve Amerika’daki milyonerlerin varlığı ne kadar gerçek ise sokaklarda yatan binlerce insanın varlığının da o ölçüde gerçeklik olduğunu belirtti.
Bu noktada Amerika’da çok ciddi bir ayrışma ve standart farkının olduğunu belirten Alpar, seçim sürecinde yaşananlar ve seçim sonucunun bizlere gösterdiklerinin de bu durumun en somut örnekleri olduğunu ifade etti.
S400 savunma sistemleri özelinde de değerlendirmelerde bulunan Alpar, Türkiye’nin hava savunmasına ihtiyacının olduğu en kritik zamanlarda NATO’nun Türkiye’deki savunma sistemlerini geri çektiğini belirten Alpar, ayrıca ABD ile savunma sistemleri üzerine anlaşma yapılması hususunda bir takım görüşmelerin gerçekleştiğini ancak ABD’li yetkililerini bu noktada stratejik ortaklığa uygun bir tutum sergilemeyerek Türkiye ile bu anlamda bir anlaşma yapmadıklarını belirtti. Son aşamada S400 füze sistemlerinin Türkiye için güvenlik ekseninden kaynaklı bir ihtiyaç olduğunu da belirti.
Oturumun son konuşmacısı olarak söz alan SDE Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Gökberk Durmaz, Amerika’nın kuruluş hikayesinden ele alarak Amerikan siyasal tarihi üzerinden bir değerlendirme yaptı ve bugünkü seçim sonuçlarını tarihsel bir bütünlük içerisinde değerlendirdi.
ABD’de son yıllarda yaşanan suçları ve bu suçların sebepleri irdeleyen Durmaz, çok çarpıcı çıkarımlarda bulundu. Refah dönemlerinde ABD’de huzurun hakim olduğunu lakin ekonomik göstergelerin iyi olmadığı süreçlerde ise toplumsal huzursuzluğun baş gösterdiğini vurguladı. Bu durumun da ABD toplumunun ciddi bir milliyet bağının olmaması ile ilişkilendiren Durmaz, ilerleyen dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrine yönelik ise çok iyimser olmadığını belirtti.
Oturum, Bülent Erendaç’ın genel değerlendirmeleri sonrasında tamamlandı.
Diğer İçerikler