Oturum başkanlığını SDE Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Uzmanı Dr. Gökberk Durmaz’ın yaptığı “Pandeminin Yol Açtığı Küresel Krizlerle Dünyanın İmtihanı” panelin konuşmacıları; SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Sayılgan, Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bekir Eren’di.
Panele çevrimiçi olarak katılan Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bekir Eren, katılımcılara “Pandemi Dönemi Merkez Bankaları ve TCMB Politikaları” başlıklı bir konuşma yaptı. Hem dünya hem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politikalarını değerlendiren Eren, “Merkez Bankasının hedeflerinin rasyonel olması” gerekliliğinin altını çizdi, “Pandemi şartlarında Merkez Bankası’nın güven sağlamak için katı bir enflasyon hedeflemesinin bu kadar vurgulanmasına gerek yoktu” dedi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Sayılgan ise “Pandemik Krizin Şirketlerin Finansal Yönetimine Etkileri” başlıklı konuşmasında pandeminin şirketler üzerine olumlu ya da olumsuz yansımasını değerlendirdi. Sayılgan, şirketler için önemli olan risk, finans ve yönetim hakkında konuştu.
“Bu kriz ortamlarının en olumsuz etkisi nakit akış dengesini bozması ve öngörülebilirliğinin azalmasıdır” diyen Prof. Dr. Güven Sayılgan, önemli bir ayrıntıya dikkat çekti; “Akılcı ve adil kararlar için objektif olarak ölçmek gerekir” diye konuştu. Sayılgan, olası krizlerde şirketlerin uzun adımlar değil kısa adımlar atması gerektiğini söyledi.
SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar ise “Küresel Salgın Sonrasında Ortaya Çıkan Tedarik Sorunları ve Türkiye’nin Fırsatları” konu başlığı altında önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi sonrası yaşanan ekonomide yaşanan gelişmeleri aktaran Pınar, pandeminin özellikle dünyada tedarik ve lojistik üzerinde ciddi etkisi olduğuna işaret etti.
“Lojistik anlamında konteyner indirmek için limana yanaşan gemiler, pandemiden dolayı 15 gün karantinaya tutuldu, yeri geldi kuyruklar oluştu, yeri geldi aksamalar meydana geldi. Ya da japanmalardan dolayı gümrükte muhatap memur bulunamadı.”
Türkiye’nin pandemi sonrası fırsatlarını da değerlendiren Pınar, kısa ve uzun vade olarak konuyu iki başlıkta inceledi. Pınar, kısa vadede pandemi ile birlikte tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle Asya’ya giden siparişlerin bir kısmının Türkiye’ye kaydığından bahsetti. Uzun vadede ise Türkiye’nin geleneksel alanlardan çıkıp, teknolojik alanlara geçmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Pınar’a göre Türkiye, ekonomi açısından önemli fırsatları elinde bulunduran ama zamanında değerlendiremeyen bir ülke:
“Türkiye’nin konumu bakımından; Afrika inanılmaz bir potansiyel, Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa önemli. Böyle bir konumdayken üç tarafı denizle çevrili Türkiye neden balıkçılıkta iyi değil, Hollanda’nın yüzölçümüne eş bir Harran Ovası’na sahipken neden tarımda net ihracatçı ülke değiliz? Fırsatlar var ama bunlar emek istiyor sonuca götürmek için. Türkiye elindeki fırsatları değerlendirmeli.”