Konuşmasının başında dünyadaki göç yollarına değinen Dr. Gökberk Durmaz, göç neticesinde tarihte yaşanan olaylardan bahsetti. Durmaz, aslında tarihte yaşanan göçlerin şu anki birçok toplumun oluşmasında etkili olduğunu söyledi.
Dr. Gökberk Durmaz'ın sunumundan
Göçlerin kitlesel olduğu gibi bireysel, ailesel olarak da yaşanabileceğini belirten Dr. Durmaz, “Kimse göç etmek istemiyor ama bulunduğu ortamdaki mutsuzluk, huzursuzluk insanları göçe sevkediyor” dedi.
Göçe insanların içinde bulundukları imkansızlıkların neden olduğunu söyleyen Durmaz, sömürge ülkelerini örnek gösterdi ve şöyle dedi, “Sömürge ülkelerinde yerinden edilen, toprağı, malı, mülkü elinden alınan insanlar göç etmek zorunda kalmışlardır.”
“Türkiye’de ve Dünyada Göç” ile ilgili geniş bir sunum yapan SDE Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Uzmanı Dr. Gökberk göç kavramlarını anlattı, özellikle tüm ülkelerin “yüksek nitelikli göçmenler”i almak istediklerini ve bunun için yüksek nitelikli göçü kolaylaştırıcı şartlarda güncellemeler yaptıklarından bahsetti.
Sığınmacı, mülteci, göçmen kavramlarının arasındaki farklardan bahseden Durmaz, Türkiye’deki Suriyeli geçici sığınmacılar hakkında da Göç İdaresi Başkanlığı'nın güncel verilerini paylaştı.
Dr. Gökberk Durmaz'ın sunumundan
Sığınmacılar için Türkiye’nin bir transit ülke olduğunu söyleyen Gökberk Durmaz, nihai hedefin aslında çoğu sığınmacı için Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti. “Avrupa’nın gözünde Türkiye tampon bir ülke olarak görülüyor ancak bu düzensiz göç sorunu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir durum değil asıl hedef Avrupa, göçmenler için. Ve bu konu doğrudan aslında Avrupa ile ilgili.” diye konuştu.
Durmaz, bir uyarıda da bulundu:
“Yıllar içinde göçmenler kendi banliyölerini oluştururlar ve eğer göçmenler halkınızla uyum sağlayamazsa onlar da kendi bölgelerini oluşturur ve toplumla adaptasyon sorunu yaşarlar.”
Göçün demografik, sosyal ve siyasi sebepleri hakkında da görüş bildiren Durmaz, aslında göçün bir sorun olmadığını asıl sorunun göçe neden olan etkenler olduğunu söyledi ve şu sözlerle sunumunu noktaladı:
“21.yyda göç kaçınılmazdır ve bir sorun değildir. Mesele göç yönetimini doğru yapabilmektir.”