Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Yapay Zeka ve İnsansız Sistemler: Bugünü ve Geleceği” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Albay Dr. Tarık Ak, insansız sistemler hakkında bilgi verdi. Ak, öncelikle insansız sistemler denince akla sadece insansız hava araçlarının geldiğini ancak böyle olmadığını söyledi. Hava araçlarının yanında kara, deniz (su altı, su üstü) araçlarının da mevcut olduğunu belirtti. “İnsansız sistemler deyince aklımıza yapay zeka gelmeli” diyen Albay Dr. Tarık Ak, yapay zeka hakkında da geniş bir bilgi paylaşımında bulundu.
İnsansız sistemlerin son zamanlarda çoğunlukla savunma güvenlik alanında kullanıldığına dikkat çeken Albay Ak, devletlerin bu üretimi yapan şirketlere büyük destek sağladığını ifade etti. ABD, Çin ve Rusya’nın insansız sistemlerle öne çıktığını belirten Ak, Türkiye’nin son yıllarda savunma güvenlik alanında kendini insansız sistemler yönünden geliştirdiğini söyledi.
Ak, İnsansız araçların kabiliyetinden de bahsetti. Bunlardan bazıları şunlar; ateş, manevra, keşif, uzun süreli gözetlemeler, istihbarat ve lojistik.
“Bu insansız sistemlerin stratejik düzeyde savaşın icrası için büyük etkisi var. Keşif, arama tarama faaliyetlerinde artık askeriniz yerine bu araçları kullanabilirsiniz. Sınır birliğini, komando birliklerini arazide tutmanıza gerek yok. Tehlikeli görevlerde ya da tekrar eden sıkıcı görevlerde bunları kullanabiliyorsunuz. Bu sistemlerin insan hayatına mal olacak görevlerde kullanılacak olması önemli bir nokta… Artık devletler, insansız sistemler çoğaldıkça askeri yapılarında değişikliklere gitmeye başladı. Mesela ABD, tank birliklerinin sayısını düşürdü. Çünkü artık operatif seviyede silah kullanma tercihleri değişiyor. Bu yüzden ABD de tank yerine insansız sistemler kullanmayı tercih ediyor.”
Albay Dr. Tarık Ak bir konuya daha dikkat çekti. Harekatlarda paradigma değişikliği ve savaş hukuku…
“Gelecekte tam otonom sistemli yapay zekayla donatılmış robotlar muharebelerin seyrini değiştirecektir. Aslında bakarsanız değerler dizisini baştan değiştirecektir. Geleneksel silahların bir anlamı kalmayacaktır. İngiltere özelinde ve Avrupa ülkelerinin genelinde şu anda tam otonom sistemi kabul etmiyor. Ama ABD, Çin ve Rusya bunun dışında bir yol izliyor. Tam otonoma geçtikleri takdirde savaş paradigması da komple değişecektir. Yapay zekaya sahip sistemlerin hukukta yeri ne olmalı tartışmaları yürütülüyor.”