Uluslararası “Gençlerin Gözüyle: Geçmişten Geleceğe Balkanlar” Kongresi 2. Gün 4. Oturum

Kongre’nin son oturumu SDE Ekonomi koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.

  1. Anasayfa /
  2. Tüm Faaliyetler
  3. /
  4. Kongre
SDE Editör | 08 Aralık 2022
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Kongre’nin son oturumu SDE Ekonomi koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Rusya-Ukrayna Savaşı Ekseninde Balkanlar’ın Ekonomi-Politiği

Oturumun ilk konuşmacısı ¨Rusya-Ukrayna Savaşı Ekseninde Balkanlar’ın Ekonomi-Politiği¨ adlı konuşması ile Muhammet Ali Şahin’di.

Rusya-Ukrayna savaşının küresel sonuçlarını aktaran Şahin, bu savaşı, Batı ile Rusya arasındaki, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki süreçten sonra, en büyük ayrışma olarak nitelendirdi. Savaşın komşu bölge Balkanlar ülkelerine etkisini ise şu şekilde sınıflandırdı.

¨Balkanlar’da birçok açıdan (Ekonomik, politik, askeri, sosyolojik vb.) etkilenmiştir. Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Yunanistan gibi ülkelerin tamamı, Türkiye, Hırvatistan, Romanya, Sırbistan, Slovenya’nın ise bir bölümünün Balkanlar’da olduğu bu bölgede geçmişten beridir süregelen ekonomik ve politik istikrarsızlık, Rusya ve Ukrayna Savaşı sonrası daha da derinleşmiştir. ¨

Balkanlarda Güvenlik Kaygısı ve Etkileyen Unsurlar

Oturum, İbrahim Furkan Şen’in ¨Balkanlarda Güvenlik Kaygısı ve Etkileyen Unsurlar¨ başlıklı konuşmasıyla devam etti.

Rusya’nın Balkanları çevrelemesi, 2011 Arap Bahar’dan Türkiye üzerinden Balkanlar’a düzensiz göç ve mülteci sorunu, aşırı sağ partilerinin yükselmesi gibi faktörlerin Balkanlar devletlerinin güvenlik kaygılarını tetiklediğini aktaran Şen, Rusya’nın Ukrayna işgali ardından ¨Rusya eski Sovyet sınırına geri mi dönüyor? ¨ sorusunu gündeme getirdiğini vurguladı. AB ve NATO’nun ekonomik yaptırımlar dışında Ukrayna işgaline sessiz kaldığını söyleyen Şen, bu durumun Balkanlar’daki güven eksikliği hissini arttırdığını belirtti.

Kosova’da Devlet İnşası ve Plaka Krizi

Oturumun bir diğer konuşmacısı Huriye Yıldırım Çınar ¨Kosova’da Devlet İnşası ve Plaka Krizi¨ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kosova’nın bağımsızlık sonrası dönemde uluslararası sistemde ve iç siyasette yaşadığı sorunları açıklayan Çınar, Kosova-Sırbistan arasındaki Plaka Krizi’ni devlet inşası bağlamında değerlendirdi.

Kuzey Makedonya – Urviç Köyünden Ankara’ya Göç Eden Türklerin Göç, Kültür, Kimlik Bağlamında Kültürel Bütünleşme Süreçlerine Dair Kültür Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme

Oturumun son konuşmacısı Gülçin Balat, ¨Kuzey Makedonya – Urviç Köyünden Ankara’ya Göç Eden Türklerin Göç, Kültür, Kimlik Bağlamında Kültürel Bütünleşme Süreçlerine Dair Kültür Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme¨ adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Türkler ’in hem göç eden hem göç alan konumda olmaları itibariyle geçmişten günümüze çok geniş bir tecrübeye sahip olduklarını belirten Balat, çalışmasında bugünkü adı ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Kalkandelen (Tetova) şehrinin Bogovinje Belediyesine bağlı Urviç köyünden Ankara’ya göç eden Türklerin göç-kültür-kimlik bağlamında kültürel bütünleşme (entegrasyon) süreçlerini ele alıp değerlendirdiğini belirtti. 1950’li yıllardan itibaren Urviç köyünden Ankara’ya göç sebeplerini temelde siyasi ve ekonomik gelişmelere dayandıran Balat, ¨Ankara’ya göç eden Türklerin göç ettikleri bölgeye ait kültürel kimliklerini ve özelliklerini taşımış-korumuş ayrıca Ankara’daki yerel kültürel özellikleri de belleklerine alarak “göçmen” kimliği üzerinden kültürel bütünleşmeyi gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır¨ dedi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA