BM: Akdeniz 3 yılda “daha ölümcül” hale geldi

Birleşmiş Milletler (BM), Akdeniz’den Avrupa’ya kayıtsız göçmen geçişlerinde son dönemde yaşanan ölüm ve kaybolma vakalarının yükseldiğini bildirdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

EURONEWS

Bu yıl sadece 1,600 göçmenin yaşamını yitirdiğini veya kaybolduğunu belirten BM, Akdeniz’in 3 yıl önce Bodrum’da Aylan Kurdi’nin cesedinin bulunmasından bu yana “daha ölümcül” bir hale geldiğine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), “Umutsuz Yolculuklar” başlığıyla 32 sayfalık yeni bir rapor yayımladı.

Rapor, Avrupa’ya ulaşmak için açıldıkları Akdeniz’in kayıtsız göçmenler için ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Avrupa’ya ulaşan göçmenlerin toplam sayısının önceki yıllara göre azaldığı belirtilen raporda, ölüm oranlarının ise hızla arttığına dikkat çekildi.

Akdeniz göçmen mezarlığına dönüşüyor

Raporda, 2018’de şu ana kadar 1,600’den fazla göçmenin hayatını kaybettiği ya da kaybolduğu kaydedildi.

Ocak ve temmuz ayları arasında Akdeniz’den Avrupa’ya ulaşmaya çalışan her 18 kişiden birinin öldüğü veya kaybolduğu aktarılan raporda, 2017’nin aynı döneminde ise her 42 kişinden birinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Raporda, Akdeniz'in göçmenler açısından, 2 Eylül 2015'te ailesi ile Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin cesedinin bulunmasının ardından geçen 3 yılda "en ölümcül" hale geldiğinin altı çizildi.

Akdeniz rotasında bu yıl yaşanan 10 olayda 50 veya daha fazla göçmenin öldüğüne dikkat çekilen raporda, bu kişilerin çoğunlukla Libya’dan denize açıldıklarını kaydedildi.

Kuzey Afrika’dan İspanya rotasında bu yılın ağustos ayına kadar 300’den fazla göçmenin yaşamını yitirdiği bilgisi verilen raporda, 2017’de aynı güzergahta 200 ölüm olayının yaşandığı vurgulandı.

Her 14 göçmenden biri yolculuğu tamamlayamıyor

BM'nin raporunda, İspanya’ya denizden ulaşmak isteyen her 14 göçmenden birinin hayatını kaybettiği de kaydedildi.

Ayrıca raporda 2018’in başından itibaren karayolundan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 78 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı.

BMMYK, göçmenlerin "ölümcül yolculuklarının" önüne geçilmesi için Avrupa ülkelerine düzensiz göçmenlere güvenli ve ve yasal geçit yolları açmaları, yeni iskan alanlarını artırmaları ve ailelerin bir araya gelmesinin önündeki engelleri kaldırmaları çağrısında bulundu.

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Pascale Moreau, raporun, Akdeniz’in dünyanın en ölümcül deniz geçişlerinden biri olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti. Moreau, kıyılarına ulaşan düzensiz göçmen sayılarının düştüğü Avrupa’nın aynı zamanda insani bir sınavdan geçtiğine vurgu yaptı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA