BM Genel Sekreteri 'Müslüman Karşıtı Bağnazlığa' Karşı Küresel Eylem Çağrısında Bulundu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde Müslüman karşıtı yobazlığın rahatsız edici bir şekilde arttığını ifade ederek çevrimiçi platformlara nefret söylemi ve tacizi engelleme çağrısında bulundu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklamayı, her yıl 15 Mart'ta anılan İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü dolayısıyla yaptı.

Guterres 15 Mart "İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü" çerçevesinde videolu mesaj paylaştı.

"Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Ramazan ayını kutlarken, birçoğu bunu ayrımcılık, dışlanma ve hatta şiddet korkusuyla geçiriyor" diyen Guterres, şunları söyledi: "Müslüman karşıtı yobazlığın, insan haklarını ve onurunu ihlal eden ırksal ayrımcılıktan, bireylere ve ibadethanelere yönelik açık şiddete kadar rahatsız edici bir şekilde arttığına tanık oluyoruz. Bu durum, hoşgörüsüzlük, aşırılık yanlısı ideolojiler ve dini gruplar ile savunmasız kesimlere yönelik saldırılardan oluşan daha geniş bir felaketin parçasıdır." 

Bir gruba saldırı olduğunda herkesin hak ve özgürlüğünün tehlikeye gireceğini belirten Guterres, "Küresel bir topluluk olarak yobazlığı reddetmeli ve ortadan kaldırmalıyız. Hükümetler toplumsal uyumu teşvik etmeli ve din özgürlüğünü korumalıdır" dedi.

Genel sekreter, çevrimiçi platformların nefret söylemini ve tacizi engellemesi gerektiğini de belirtti.

İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü’ne neden ihtiyaç duyuldu?

İslamofobi, “Müslüman kişilere ve İslam’a karşı duyulan güvensizlik, nefret ve korku hisleri ile sahip olunan yanlış bilgilerden kaynaklanan bir ırkçılık ve yabancı düşmanlığı şekli” olarak tanımlanmakta ve din ve inanç temelinde ayrımcılığın tipik bir göstergesi olarak İslamofobi, Müslüman bireylere ve gruplara karşı ayrımcı tutumları derinleştirmektedir.

İslam karşıtlığı söylemleriyle, Müslüman kişiler terörizm ve şiddetle ilişkilendirilmekte ve tehdit olarak görülebilmektedir. İslam karşıtı söylem ve davranışlar, Müslüman kişi ve toplulukları, camileri, ibadethaneleri ve mezarlıklar gibi kutsal mekânları, Müslüman kişilerin evleri, okulları ve kuruluşları gibi mülklerini hedeflemektedir.

Basılı ve görsel yayınlar ile sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret söylemi artış eğilimi göstermektedir. Hatta bazı popülist siyasetçiler tarafından da Müslümanlara yönelik nefret söylemi olarak ifade edilebilecek beyanlarda bulunulmakta, bu yönde davranışlar sergilenmektedir.

İnsan haklarının ihlali sonucunu doğuran ve evrensel değerlere saldırı niteliği taşıyan söz konusu ifade ve davranışların önüne geçilmesi ve küresel barışın tesisi doğrultusunda gösterilen uluslararası çabaların güçlendirilmesi amacıyla ve Türkiye’nin yoğun girişimiyle 2022 yılında BM Genel Kurulu tarafından 15 Mart, “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir.

 

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA