Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Dünyanın en çok sığınmacı ağırlayan ülkesi: Türkiye

İç savaştan kaçan 3,5 milyon Suriyeliye kapılarını açan Türkiye, toplamda 3,9 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.
Sde Editör
28 Ekim 2018 10:23
A+
A-

EURONEWS

Suriye'de yedi yıldır devam eden iç savaş nedeniyle 6 milyon kişi farklı ülkelere sığındı, 6 milyon kişi ülke içinde göç etmek zorunda kaldı. 3,5 milyon Suriyeliye kapılarını açan Türkiye, toplamda 3,9 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Türkiye bugün dünyanın en çok sığınmacı ağırlayan ülkesi. Türkiye’ye gelen sığınmacıların yaklaşık yüzde 50'si Antakya'nın da aralarında olduğu Suriye sınırına yakın illerde yaşıyor. Antakya nüfusunun yüzde 27’si Suriyeli.

Reyhanlı büyük bir sığınmacı topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Onlardan biri olan Hüseyin Zinno, burada ampütasyona uğramış savaş mağdurlarına yardım hizmeti sunan bir merkezde çalışıyor. Kendisi de yaklaşık 3 yıl önce Reyhanlı'ya 2 bacağı ampüte olmuş şekilde ulaşmıştı:

"Rejimi protesto etmek için toplanmıştık. Bir cuma günüydü. Arkadaşlarımla birlikteydim. O sırada bomba patladı. Hassas güdümlü füze miydi, yoksa bir tanktan mı ateş edildi bilmiyorum. Bacaklarım direkt koptu."

Bombalı saldırdan 6 yıl sonra, başarılı bir iyileşme sürecinin ardından Hüseyin bugün tekrar yürüyor.

'Sığınmacıların tedavilerinin Türkiye'ye olan maliyetini bilmiyoruz'

Avrupa Birliği İnsani Yardım Departmanı'nın finanse ettiği klinik 2017 yılından bu yana Relief International Sivil Toplum Örgütü'yle birlikte çalışıyor. Hedefleri, savaş mağduru Suriyeli mültecilere özel bir sağlık hizmeti sunmak. İhtiyaç oldukça yüksek. Ancak Relief International Örgütü'nün Türkiye direktörü Andrea Patterson'un açıkladığı gibi kesin bir rakam belirlemeye yetecek veri bulunmuyor.

"Bu insanların fizik tedavilerinin Türkiye Cumhuriyeti'ne olan maaliyetini bilmiyoruz" diyor Patterson, "Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacılar üzerine yapılan bir alan çalışması vardı. Her ailede en az bir kişinin engelli olduğunu gözler önüne seriyordu. Aynı rakamların Türkiye'deki 3 buçuk milyon Suriyeli sığınmacı için de geçerli olduğunu varsayarsak, ne kadar büyük bir ihtiyaçla karşı karşıya olduğumuzu görebilirsiniz."

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.