Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Liderler BM İklim Zirvesi’nde Konuştu

Liderler, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansında (COP27) çeşitli açıklamalarda bulundu.
SDE Editör
08 Kasım 2022 12:07
A+
A-

AA
Liderler, Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) konuştu.

Macron: İklim taahhütlerimizi Rusya'nın enerji tehdidine feda etmeyeceğiz
Geçen yıl Glasgow'da düzenlenen COP26'ya atıfta bulunan Macron, birçok ülkenin iklim değişikliğinin sonuçlarından etkilendiğini kaydetti.

"İklim taahhütlerimizi Rusya'nın enerji tehdidine feda etmeyeceğiz." diyen Macron, Avrupa Birliği'nin (AB) karbon emisyonlarını 2030'a kadar en az yüzde 55 azaltma hedefini anımsattı.

Macron, "Ekonomilerimizi kömürden arındırmalıyız." ifadesini kullanarak, Fransa'nın, Güney Afrika'nın enerji ihtiyacını kömürden karşılamasının önüne geçilmesine destek olmak için 1 milyar avro yatırım yapacağını duyurdu.

Biyoçeşitlilik için mücadele ile iklim değişikliğine karşı mücadelenin ayrı tutulamayacağına işaret eden Macron, karbon yataklarının bulunduğu ekosistemler için "özel bir statü" tanımak ve bu yerleri korumak için bulundukları ülkelere "siyasi ve mali sözleşmeler" teklif edilmesi gerektiğini söyledi.

Macron, derin deniz yataklarının ne amaçla olursa olsun işletilmesinin yasaklanmasını desteklediğini kaydetti.

İklim adaleti meselesine atıfta bulunan Macron, Barbados Başbakanı Mia Mottley ile iklimle ilgili projelere ilişkin farklı finansman çeşitleri konusunda tavsiyelerde bulunacak bir "grup bilge kişinin belirlenmesini ele aldıklarına" değindi.

İngiliz Başbakan Sunak'tan, iklim değişikliği konusunda daha hızlı hareket edilmesi çağrısı
Geçen yıl İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 Konferansı'nın, küresel sıcaklıkların düşük tutulması için bir plan oluşturması noktasında "son bir şans" olduğunu vurgulayan Sunak, iklim güvenliği ile enerji güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağını belirtti.

Başbakan Sunak, ülkesinin, uluslararası iklim finansmanına 11,6 milyar sterlin fon taahhüt edeceğini de doğruladı.

Sunak, Rusya-Ukrayna savaşının, iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarda yavaş hareket edilmesi için bir neden olmadığının altını çizdi.

Rishi Sunak, "Putin'in Ukrayna'daki menfur savaşı ve dünya genelinde artan enerji fiyatları, iklim değişikliği konusunda yavaş hareket etmek için bir neden değil. Bunlar daha hızlı hareket etmek için bir sebep." değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz Başbakan, bunun yenilenebilir kaynaklara yatırım yaparak, ülkesinin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için bir fırsat olduğunu vurguladı.

İtalya Başbakanı Meloni, iklim değişikliğiyle mücadelede ortak çaba çağrısında bulundu.
İtalya'da seçimleri kazanıp sağ koalisyon hükümetini kurduktan sonra ilk uluslararası toplantısına katılan Meloni, "İtalya, COP Paris hedeflerine uygun biçimde karbondan arındırma taahhüdüne güçlü şekilde bağlı ve İtalya bu konuda üzerine düşeni yapacak." dedi.

Avrupa'da sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar en az yüzde 55 oranında azaltma hedefinde olduklarını anımsatan Başbakan Meloni, İtalya olarak yenilenebilir enerji kapasitelerini güçlendirdiklerini belirtti.

Meloni, enerji güvenliği, yenilenebilir kaynaklar üzerine iş birliğini güçlendirdikleri bazı Afrika ülkeleriyle enerji çeşitlendirme stratejilerini de geliştirmek istediklerini söyledi.

"İklim değişikliğiyle mücadele ortak çaba gerektiriyor" diyen Meloni, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İklim değişikliğine karşı mücadelede belirleyici bir andan geçmekteyiz. Son aylarda bunun dramatik etkilerini Avrupa, Pakistan, Afrika Boynuzu ve gezegenin başka bölgelerinde gördük. Hepimiz, ortak evimiz olan gezegenimizi korumak için daha derin ve daha hızlı çaba göstermeye çağrılıyoruz. İnsanları merkezde tutmamız ve çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği bir araya getirmemiz gerekiyor."

Meloni, konferans çerçevesinde ev sahibi Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ikili görüşmeler yaptı.

Ürdün Kralı: İklim değişikliğinin ölümcül riskleri artmaya devam ediyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah, iklim değişikliğinin ölümcül risklerinin gitgide arttığını ve bunun bedelini gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünyanın ödediğini belirtti.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kral 2. Abdullah, Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) konuştu.

2.Abdullah, iklim değişikliğinin ölümcül risklerinin giderek artmaya devam ettiğini ve bunun bedelini gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünyanın ödediğini vurguladı.

BM İklim Değişikliği Konferansı'nın önünde acil bir görevi olduğuna işaret eden Kral 2. Abdullah, bunun somut bir değişim meydana getirebilmek, sonuçlara çok hızlı ve etkili şekilde ulaşabilmek adına iklim değişikliği meselesini yeni bir düzeyde ele alacak bir dizi önlem başlatmak olduğunu söyledi.

Kral 2. Abdullah, ülkesinin bu konudaki sorumluluğuna bağlı olduğunu, iklim değişikliği meselesinin Ürdün için yeni olmadığını, tüm bölgenin karşı karşıya kaldığı tehditlere ülkesinin maruz kaldığını belirtti.

İklim değişikliğin etkileri karşısında mülteciler ve ev sahibi ülkeler

BM'nin "iklim değişikliğinin etkileri karşısında en savunmasız olanların dünyadaki mültecilerin ve ev sahibi ülkelerin olduğunu kabul ettiğini" aktaran Kral 2. Abdullah, bu krizi ele almak için Ürdün'ün iklim değişikliğinin yükünü taşıyan ev sahibi ülkeleri desteklemeye öncelik vermek amacıyla "iklim-mülteci bağlantısı" isimli bir girişim sunduğunu ifade etti.

Ürdün Kralı, onaylanması kapsamında söz konusu girişime katılım çağrısında bulundu.

2. Abdullah ayrıca iklim değişikliği konusunda günümüzde her zamankinden fazla deneyim, teçhizat gibi fırsatlara sahip olunduğuna dikkati çekti.

İklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olmak için iki nokta üzerinde duran Ürdün Kralı, bunların "iklim değişikliği ve ekonomik kalkınmayla başa çıkma önlemlerinde entegrasyonun sağlanması ile uluslararası ve bölgesel düzeyde yakın iş birliği" olduğunu belirtti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, iklim değişikliği konusunda başarılı projelere sahip olan ülkesinin, yeşil kalkınma için bölgesel bir merkez olmaya istekli olduğunu ve ülkesinin bu bölgenin gücünü artırmak için Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle ortaklaşa çalıştığını aktardı.

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde dün başlayan ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan İklim Değişikliği Konferansı, 18 Kasım'a kadar devam edecek.

Yaklaşık 190 ülkeden 100'ün üzerinde yetkili ile 40 binden fazla katılımcının beklendiği konferansta, sera gazı emisyonlarını azaltma planları, iklim değişikliğine adaptasyon, gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen iklim tazminatı gibi konular en önemli gündem maddelerini oluşturuyor.

Selman: Yeşil Orta Doğu Girişimi'ne 2,5 milyar dolar destek vereceğiz
Riyad'da 2021'de başlatılan girişimin, bölgedeki karbon emisyonlarını azaltmak ve 50 milyar ağaç dikmek için çalıştığını kaydeden bin Selman, ülkesinin, girişimin sekretaryasının genel merkezine ev sahipliği yapmaya ve girişimin projelerini ve genel sekreterliğin bütçesini önümüzdeki 10 yıl boyunca desteklemek için 2,5 milyar dolar katkıda bulunmaya karar verdiğini belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de girişimi iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde önemli ve mükemmel bir fırsat olarak nitelendirdi.

İklim değişikliklerinden en çok Orta Doğu'nun etkilendiğini aktaran Sisi, mücadele kapsamında daha fazla yatırım, finansman ve yapıcı fikirlerin harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Mişal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da girişimin bölge için önemli bir dönüm noktası olduğunu, iklim değişikliğiyle mücadele için bir temel teşkil ettiğini, bölgesel ve uluslararası düzeyde pek çok amaca ulaştığını ve ulusal düzeyde fayda sağladığını söyledi.

Kazakistan Başbakanı İsmailov: "Ülkemiz 2060'a kadar karbon nötr olma hedefi belirledi"
Kazakistan'ın Paris İklim Anlaşması'nın ilkelerine sıkı şekilde bağlı kalacağını belirten İsmailov, "Ülkemiz 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefi belirledi. Bu çerçevede yıl sonuna kadar Düşük Karbonlu Kalkınma Stratejisi'ni kabul etmeyi planlıyoruz. Bu tarihi bir an olacak çünkü Orta Asya'da bir ülke ilk kez bu kadar iddialı bir belgeyi kabul edecek." ifadesini kullandı.

"Bu yıl karbon emisyonlarını en az yüzde 15'e düşürmeyi planlıyoruz"

Başbakan İsmailov, bu yıl karbon emisyonlarını en az yüzde 15'e düşürmeyi planladıklarını ve "yeşil" enerjiyi geliştirme projelerine öncelik vereceklerini kaydederek, "Kazakistan'da 'yeşil' enerjinin toplam üretimdeki payı yaklaşık yüzde 3 ve 2030'da bu miktarı yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemiz 'yeşil' enerjinin küresel merkezlerinden biri olma potansiyelini barındırıyor." diye konuştu.

İklim değişikliğiyle ilgili bugün toplumların karşı karşıya olduğu zorlukların ölçeğine işaret eden İsmailov, Kazakistan'ın iklim gündemiyle ilgili konularda tüm uluslararası ortaklarla iş birliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı. 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.