Paşinyan'dan Türkiye'ye sözde soykırımı kabul çağrısı
Başbakan seçildikten sonra Dağlık Karabağ'a giden Nikol Paşinyan, burada düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye mesaj verdi. Paşinyan Türkiye ile ön şartsız ilişkilere hazır olduklarını ama Türkiye’nin mantıksız ön şartlar öne sürdüğünü, iki ülke arasındaki ilişkilerde 3. ülkenin (Azerbaycan) yeri olmadığını, Ermeni soykırımının uluslararası kabulünün yeni soykırımların engellenmesi için önemli olduğunu belirtti.
105 sandalyeli Ermenistan parlamentosunda 8 Mayıs'ta yapılan oylamada 59 milletvekili evet, 42 milletvekili hayır oyu vererek Paşinyan başbakan seçilmişti.
Oylama öncesinde Parlamentoda söz alan Paşinyan konuşmasında: "Düşünce suçluları serbest bırakılacak, statükoya artık dönüş yok, ümitsizliğe artık yer yok. Nefret ve nefret propagandası bizim gündemimizde yok. Artık seçimler şeffaf olacak, adil olacak. Vatandaşlar özgür ve anayasa korumasında olacak. Ticarete ve vergi sistemine yeni düzenleme getirilecek. Kadınlara daha çok yer verilecek. Üniversiteler bağımsız olacak. Karabağ konusuna, halkların kendi kaderini tayin ve AGİT çerçevesinde çözüm bulunmasına devam edilecek, Azerbaycan ile görüşmeye hazırım. Yatırımlar çoğaltılacak, yatırımcıya cesaret verilecek." demişti.
Paşinyan, başbakan Serj Sarkisyan’ı deviren ve kendisini iktidara taşıyan sokak hareketleri için ‘Kadife Devrim’ tanımını kullanmıştı.
NİKOL PAŞİNYAN KİMDİR?
1 Haziran 1975 (42 yıl yaşında) Ermenistan doğumlu gazeteci-siyasetçi.
Paşinyan profesyonel bir isyancı. Ömrünün 20 yılını rejime muhalefet ederek geçirdi. Muhalif Oragir ve Aykakan Jamanak gazetelerinin genel yayın yönetmenliğini yaptı 2007’de Ermenistan parlamento seçimlerinde şiddete başvurmadan oturma eylemlerini gerçekleştirdi. 2008 yılındaki Ermenista başkanlık seçimlerinden sonra yapılan protesto gösterilerinde yer aldı. Bu gösterilerde 10 kişi polisle çatışmalar sırasında hayatını kaybetmesi üzerine, olayların tahrikçisi olduğu gerekçesiyle yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın imzaladığı afla 2011'de serbest bırakıldı ve iki yıl hapis yattı.
Aftan sonra, Ermenistan’ın Sovyetler Birliği sonrası ilk devlet başkanı Levon Ter Petrosyan ile çalıştı. 2012’deki milletvekili seçimlerine Ermeni Ulusal Kongresi bloğundan katıldı ve milletvekili seçildi Ermenistan'da 2015'te yapılan referandumla Başkanlık Sisteminden Parlamenter Sisteme geçildi. Referandumun ardından yürütme yetkileri de cumhurbaşkanından başbakana verildi Paşinyan 2016 yılında muhalif milletvekili olarak parlamentoya girdi.
Eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 17 Nisan’da parlamento tarafından başbakanlığa seçildi Sarkisyan’ın başbakan seçilmesi başkent Erivan’da on binlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle protesto edildi. Muhalefet lideri Paşinyan "Ermenistan’da barışçıl bir kadife devrimin başlangıcının" yaşandığını ilan ederek destekçilerine "tüm hükümet birimlerinin çalışmalarını felce uğratma" çağrısı yaptı Paşinyan önderliğindeki toplu protestolarla karşı karşıya kalan Sergisyan, seçimlerden altı gün sonra 23 Nisan'da başbakanlıktan isitfa etti. 8 Mayıs 20018'de parlamentoda yapılan oylamada 59 milletvekili evet, 42 milletvekili hayır oyu vermesiyle Paşinyan başbakan seçildi.