1 Eylül 2020’den bu yana Stratejik Düşünce Enstitüsü(SDE) Başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. Güray ALPAR’ın veda etmesiyle Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı(SDAV) Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Abuzer PINAR’ı SDE Başkanı olarak görevlendirdi.
Prof. Dr. Abuzer PINAR, 2018’den bu yana SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörlüğü görevini yürütüyordu.
Doç. Dr. Güray ALPAR’a bu güne kadar yaptığı çalışmalar için teşekkür eden SDAV Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Abuzer PINAR’a da yeni görevinde başarılar diledi.
Devir teslim için düzenlenen törende konuşan Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı Başkanı Sinan TAVUKCU, ‘’Toplantımız devir-teslim amaçlıdır, bir ayrılık değildir. Güray ALPAR hocamızın başkanlığı döneminde birçok çalışmaya imza atılmış ve kendisi Enstitümüze çok kıymetli katkılar sağlamıştır. Bu süreçte kendisinin göstermiş olduğu emekler için çok teşekkür ediyor yazılarıyla bizlere ve kuruma olan desteklerini her zaman olduğu gibi bekliyoruz dedi.
Doç. Dr. Güray ALPAR da yaptığı konuşmada, SDE’de bulunduğu 5 yılı aşan süre içerisinde her kademede deneyim kazandığını ve görevini severek yerine getirdiğini dile getirdi. ‘’Görevim esnasında bu kurumda çok değerli insanlarla tanıştım, desteklerini gördüm ve onların hepsinden çok şey öğrendim’’ diye konuştu.
‘Devlet Bakidir, Kurumlar Bakidir Ama Kişiler Gelip Geçicidir’
Doç. Dr. Güray ALPAR,‘’Devlet bakidir, kurumlar bakidir, SDE bakidir ama kişiler gelip geçicidir. Bir yerde çalışmayı ve hizmet etmeyi esas alanlar ayrıldıkları zaman huzurlu olurlar ve elindeki imkanlar bitti diye üzülmezler. Açtığımız programlarla yüzlerce öğrenciye eğitim imkanı sağlayarak, onların hayata bakış açılarını değiştirmeye ve hayatlarına dokunuş yapmaya çalıştık. Bu faaliyetlerdeki başarımızın en büyük etkisi ise yaptığımız işlerde samimi olmamızdır. Bu kurumda yer alan ve beraber çalıştığımız herkese çok teşekkür ediyorum. Çok yoğun faaliyetleri olmasına rağmen bilgisini ve tecrübesini bizlere aktardığı için Abuzer Bey'e teşekkür ediyorum. Vakıf ve Stratejik Düşünce Enstitüsü kimliği kişilerin çok üzerindedir, SDE’nin ve Vakfımızın kanıtlanmış güçlü bir kimliği vardır. Abuzer Hocamın başkanlığındaki yeni yönetiminde arkadaşlarımın taze bir ruhla kurumumuzu çok daha ileriye taşıyacaklarına yürekten inanıyorum ve hepinize başarılar diliyorum.” dedi.
Stratejik Düşünce Enstitüsü(SDE) yeni başkanı Prof. Dr. Abuzer PINAR ‘’Buraya geldiğimden beri hayatı farklı yönleriyle öğrenmeye başladım. Bu süreçte elimizden geleni yapacağız, bize bu imkanları veren kuruma ve herkese çok teşekkür ediyorum. Başta sevgili paşam Güray Bey olmak üzere tüm değerli hocalarım ve çalışma arkadaşlarımıza yürekten inanıyor ve teşekkür ediyorum.’’ sözleriyle görevi devraldı.
Devir teslim töreninde söz alan Stratejik Düşünce Enstitüsü(SDE) yeni Başkan Yardımcısı Tevfik ERDEM ‘’Değerli Başkanımız, Güray Paşa’ma katkıları için teşekkür ederim. Güray Paşa’nın ayrı bir yeri var. Kendileri hem Paşamız hem de Hocamızdır. Kendilerinden çok şey öğrendim. Biz burada bir aile gibiydik. İnşallah öyle de kalırız. Faaliyetlerimizin inşallah vatana, millete ve bize katılan gençlere katkısı olur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’dedi.
SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Mithat IŞIK ‘’Ayrılıklar biraz hüzünlü oluyor ama bizimkisi bir ayrılık değildir. Aynı çatı altında hep beraber daha güzel işler başaracağımıza inanıyorum. Güray Bey ile çalışmaktan çok memnunum ve kendisine hayatında sağlık, mutluluk ve başarı diliyor saygılarımı sunuyorum’’ dedi.
Uluslararası İlişkiler Koordinatör Yardımcısı Gökberk DURMAZ ‘’SDE’deki ilk devir teslim törenime katılıyorum. 2009’da SDE’ye öğrenciyken gelmeye başladım. Yıllar sonra Güray Paşa’mızla yollarımız burada kesişti. Burada güzel anılar yaşadık. Sınırlı imkanlarımızla çok çabaladık. Sayın Paşa’mın bahsettiği gibi kişiler geliyor, geçiyor ve değişiyor’’dedi.
(E) Alb. Şeref SIRAKAYA ‘’Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne farklı konularda çok şeyler öğrenmek maksadıyla geldim ve çalışmalara katıldım. Hocalarımızdan ve komutanlarımızdan güncel gelişmeler hakkında bilgiler aldım. Güray Paşam gönlümüzde yer ettiler, sağolsunlar’’ dedi.
SDAV Başkanı Sinan TAVUKCU, Doç. Dr. Güray ALPAR'a Kur'an-ı Kerim ve Türk Bayrağı hediye ederek kendisine teşekkür etti. 'Devir Teslim Töreni karşılıklı verilen çiçekler ve aile fotoğrafı ile son buldu.
Abuzer Pınar Kimdir?
Yeni SDE Başkanı olan Abuzer Pınar’ın mesleki geçmişi, akademik çalışmaları ve ilgi alanları şöyle:
1990 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu.
1994 yılında Leicester Üniversitesinde kamu politikaları alanında Yüksek Lisans,
1998 yılında Nottingham Üniversitesinde ekonomi alanında doktora derecesi aldı.
Göteborg Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalar yaptı.
2003 yılında doçent, 2009 yılında profesör unvanı aldı.
Halen Ankara Medipol Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Daha Önce Görev Yaptığı Yerler
Ankara Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi.
Araştırma Alanları
Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Kalkınma Ekonomisi, Para ve Maliye Politikaları, Kamu Ekonomisi, Politik Ekonomi
Seçili Yayınları / Tüm Yayınları
“Enflasyon Hedeflemesi Rejiminde Fisher Etkisinin Geçerliliği: Türkiye’den Ampirik Sonuçlar”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, C. 13, S. 3, Sayfa.1 – 12, 2018 (B. Erdal ile beraber).
“Economic Input-Output Life Cycle Sustainability Assessment of Electricity Generation in Turkey between 1995 and 2009”. Turkish Journal of Energy Policy, 3(7), 2018 (L. Aydın ile beraber).
“Reel Döviz Kuru Oynaklığının Sektörel Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği”, Maliye Dergisi, Sayı 175, s.31-54, 2018 (B. Erdal ile beraber).
"The Major Determinants of and Supply for Business Loans in the Turkish Banking System", International Research Journal of Applied Finance, vol.8, pp.33-43, 2017 (B. Erdal ile beraber).
"Real Exchange Rate Volatility and Sectoral Export Flows Under Intermediate and Flexible Exchange Rate Regimes: Empirical Evidence From Turkey", China-USA Business Review, vol.16, pp.253-265, 2017 (B. Erdal ile beraber).
“The Impact of Social Housing Program on the Demand for Housing in Turkey: A Cross-Section Analysis”, Applied Economics and Finance, 3(4), 20-28 (2016) (M. Demir ile beraber).
“Türkiye’de Ortodoks Mali Uyum Dönemleri ve Ekonomik Etkileri”, Maliye Dergisi, 16 (9), 70-96 (2016) (C. Yüksel ile beraber).
“A Microsimulation Analysis for a More Progressive Tax Policies in Turkey”, AU Journal of Faculty of Political Sciences, 71(1), 249-278 (2016) (Ö. Albayrak and S. Bahçe ile beraber).
“Türkiye Güney Sınırı Mayınlı Alanların Toprak ve Tarım Potansiyeli”, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 19(1), 38-46 (2015) (M. A. Çullu, A. V. Bilgili, A. Almaca, A. R. Öztürkmen, H. Akan, M. Önal, M. N. Bayuk, Ş. Kılıç, T. Binici, M. İlçim ile beraber).
“The effects of short-term capital flows on exchange rates in intermediate and flexible exchange rate regimes: Empirical evidence from Turkey”. International Business Research, 8(10), 93-101, 2015 (B. Erdal ile beraber).
“The validity of the purchasing power parity in intermediate and flexible exchange rate regimes: Empirical evidence from Turkey”, Journal of Economics and International Finance, 6(10), 249-252, 2014. (B. Erdal ile beraber).
“Konut Sektöründe Kapitalizasyon Oranları: Türkiye için Mikro Veri Analizi”, Sosyoekonomi, 10(2), 2014 (M. Demir ile beraber).
Helping Countries Develop: The Role of Fiscal Policy, edited by S. Gupta, B. Clements and G. Inchauste (International Monetary Fund, Washington, D. C., 2004), European Journal of Political Economy, 24, 534-543, 2008.
“Tax perceptions and preferences over tax structure in the United Kingdom”, The Economic Journal, 114(493), F117-F138, 2004. (N. Gemmell and O. Morrissey ile beraber).
The Turkish Economy in Crisis Edited by Z. Öniş and B. Rubin (London: Frank Cass, 2003), Journal of International Development, 17, 595-596, 2005.
“The Economic Impacts of the Fiscal and Quasi-fiscal burden on Banking Transactions: An Empirical Analysis of Turkey”, Bankacılar, 45 (Haziran), 40-60 (2003).
“Tax Perceptions and the Demand for Public Expenditure: Evidence from UK Micro Data”, The European Journal of Political Economy, 19, 793-816 (2003). (N. Gemmell ve O. Morrissey ile beraber).
“State-aid for Regional Development in the EU and Turkey”, Ankara Journal of European Studies, 3 (1), 93-111 (2003) (with S.İ. Arıkan).
“Kayıtdışı Ekonomi ve Vergi Kaybı: Türkiye için İller Bazında bir Tahmin”, Ekonomik Yaklaşım, 13 (45), 83-97 (2002).
“Fiscal Illusion and Political Accountability: Theory and Evidence from Two Local Tax Regimes in Britain”, Public Choice, 110(3/4), 199-224 (2002) (N.Gemmell ve O. Morrissey ile beraber).
“A Cross-Section Analysis of Local Public Spending in Turkey”, METU Studies in Development, 28(1/2), 203-218 (2001).
“Vergilemenin Siyasal İktisadı: Literatüre Bir Bakış”, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 55, 97-111 (2000).
“Ekonomik Açıdan Sermaye Kazançlarının Vergilendirilmesi: ABD Örneği”, İşletme ve Finans, 15, 50-62 (2000).
“Fiscal Illusion and the Demand for Government Expenditures in the UK”, The European Journal of Political Economy, 15(4), 687-704 (1999) (N. Gemmell ve O. Morrissey ile beraber).
“A Model of Government Expenditures in Turkey”, Yapı Kredi Economic Review, 9(2), 55-71 (1998).
Diğer İçerikler