G20 Liderler Zirvesi'nin Bildirgesi Yayımlandı, Gazze, Lübnan ve Ukrayna'ya Dikkat Çekildi
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin 85 maddeden oluşan bildirgesi yayımlandı.
Bildirgede, Gazze Şeridi'ndeki insani durum "felaket" olarak tanımlandı ve acil insani yardıma ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin hakkına dikkat çekilirken, iki devletli çözüme destek ifade edildi.
İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalara ilişkin olarak, kapsamlı bir ateşkesin gerekliliği dile getirildi.
Ukrayna'da kalıcı barış çağrısı
Ukrayna'daki savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerinin altı çizilen bildirgede, kalıcı barışın desteklendiği belirtildi. Ayrıca, nükleer silahlardan arınmış bir dünya hedefi ve küresel güvenliğin sağlanmasına olan bağlılık ifade edildi.
Yapay zeka tartışmaları
Bildirgeye yapay zeka konusu da dahil edildi. Yapay zekanın faydalarından yararlanılacağı ancak olası risklerin göz ardı edilmeyeceği mesajı verildi.
Ayrıca, açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadelede kararlılık vurgulandı ve bu sorunların çözümü için iş birliği çağrısı yapıldı.
İklim kriziyle mücadele konusunda küresel işbirliği
G20 Zirvesi bildirgesinde, iklim kriziyle mücadelede üye ülkelerin kararlılığına dikkat çekildi.
Bildiride, yoksul ülkeler için daha fazla finansman sağlanmasının gerekliliği vurgulanırken, özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu ve özel sektörün iklim finansmanı ile yatırımlarını artırması için uluslararası iş birliği ve desteğin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir ekonomik büyüme için uluslararası ekonomik sistemin teşvik edilmesinin önemi ifade edildi. İklim tedbirlerinin uluslararası ticarette haksız kısıtlamalar olarak kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.
Ormanların korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesine yönelik çabaların artırılmasının önemine işaret edilen bildiride, yerel topluluklar ve yerli halkların karşılaştığı zorluklar da ele alındı. Ormanların korunması için yeni fonlar oluşturulacağı taahhüt edildi.
Paris İklim Anlaşması hedeflerine vurgu yapılan bildirgede, üye ülkelerin temiz, sürdürülebilir, adil ve kapsayıcı enerji geçişlerini hızlandırma ve yüzyılın ortasına kadar karbon nötr olma taahhütleri yeniden teyit edildi.
Süper zenginlere vergi konusu
Öte yandan zirvede, Brezilya'nın süper zenginlere yönelik küresel bir vergi oluşturma önerisi gündeme geldi.
Zirveye sunulan öneride, dünya genelindeki 3 bin 300 milyarderin, servetlerinin yüzde 2'sini küresel bir vergi olarak ödemesi durumunda, yoksulluk, açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele projeleri için yıllık 200 ila 250 milyar dolar arasında bir kaynak oluşturulabileceği ifade edildi.