Yapılan Bir Araştırmaya Göre, Dünya Genelinde Her Üç Çocuktan Biri Artık Miyop
Salı günü British Journal of Ophthalmology'de yayımlanan araştırmaya göre, miyopi, yani uzağı görememe, yakın nesnelerin net, uzak nesnelerin ise bulanık göründüğü bir durum olarak tanımlanan hastalık son 30 yılda çocuklar ve ergenler arasında yaygınlığı önemli ölçüde artmıştır; bu durum 1990 yılında %24 olan oran, 2023'te neredeyse %36'ya ulaşmıştır.
Bu bulgulara, Çin'in Guangzhou kentindeki Sun Yat-sen Üniversitesi'nden araştırmacılar, altı kıtada 50 ülkeden 5,4 milyondan fazla çocuk ve genci içeren 276 çalışmayı analiz ederek ulaşmıştır.
Araştırmacılar, bu artışın büyük ölçüde kademeli olduğunu belirtse de, Covid-19 pandemisinin ardından belirgin bir yükseliş yaşandığını vurgulamaktadırlar. Ayrıca, bölgesel farklılıklara da dikkat çekmişlerdir.
Yapılan araştırmada, “Miyopi, günümüzde büyük bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir ve özellikle Singapur, Çin ve Tayvan gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygınlığında hızlı artışlar olduğuna dair çarpıcı kanıtlar bulunmaktadır.” bulgulara yer verilmiştir. Araştırma, Doğu Asya çocuklarının miyopi oranının %35 ile en yüksek seviyede olduğunu, bu oranın beyaz akranlarının oranının iki katından fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Araştırmacılar, bu durumun kısmen Doğu Asya çocuklarının 2 veya 3 yaşında, diğer bölgelerdeki çocuklardan daha erken resmi eğitime başlamalarından kaynaklanabileceğini ifade etmektedir.
Japonya, %86 oranıyla en yüksek miyopi oranına sahip ülke olarak listenin başında yer alırken, Güney Kore %74 ile ikinci sırada yer alıyor.
Dünya genelinde, kentlerde yaşayan çocukların kırsal alanlardaki çocuklara göre miyopi oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca, kız çocuklarının bu durumdan etkilenme olasılığı erkek çocuklardan biraz daha fazladır.
Araştırmacılar, daha genç çocukların çevresel faktörlere karşı yetişkinlerden daha savunmasız olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, özellikle okul öncesi çocuklar için önemlidir; zira bu dönem, yüksek plastisite ile karakterize edilen kritik bir görsel gelişim dönemidir,” ifadelerini kullandılar.
Geleceğe yönelik olarak, araştırmacılar, miyopi prevalansının çocuklar ve ergenler arasında artmaya devam edeceğini ve 2040 yılında %36.6, 2050 yılında ise %39.8'e ulaşacağını öngörüyorlar.
Ancak, ebeveynlerin çocuklarının göz sağlığını korumaları için teşvik edebilecekleri bazı önlemler bulunmaktadır. Araştırmacılar, gençlerin “göz koruyucu önlemleri düzenli olarak uygulama alışkanlığı geliştirmelerini” tavsiye ediyor.
Araştırmacılar ayrıca, “Öğrencilerin fiziksel aktivite sürelerini artırmaları ve televizyon izleme, video izleme, bilgisayar oyunları oynama ve internette gezinme gibi pasif etkinliklerdeki sürelerini azaltmaları” gerektiğini belirterek, yetkilileri öğrencilerin ödev ve özel ders yükünü hafifletmeye, göz muayenelerini teşvik etmeye ve erken tespiti ile tedaviyi sağlamaya çağırıyorlar.
Bu öneriler, UMass Chan Tıp Fakültesi'nden oftalmolog Dr. Benjamin Botsford tarafından Haziran ayında The Conversation'da yayımlanan bir yazıda da dile getirildi.
Kaynak: CNN