Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

NATO’da Birlik Sağlamak Kolay Değil

24 Eylül 2024, Sal
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD ve İngiltere uzun savaş stratejisi gereği Ukrayna-Rusya Savaşı’nın devamını ve daha da şiddetlenmesini istiyor. Ukrayna’nın Kurks bölgesine saldırı da bu stratejinin gereğiydi. Bu iki ülke Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler vermeye çalışıyor. Putin, “Uzun menzilli füzelerin Ukrayna’ya verilmesi ve bu füzelerin Rusya topraklarına saldırı amaçlı kullanılması durumunda biz bunu NATO’nun doğrudan savaşa taraf olması anlamına geleceğini değerlendiriyoruz. Bu durumu da açıkladık. Aynı zamanda Washington ve Londra’yı uyardık.

Ukrayna’nın saldırısını NATO saldırısı olarak değerlendireceğiz ve ona göre hareket tarzları belirleyeceğiz.” dedi ve bunun gerekçelerini şu şekilde sıraladı:

-Ukrayna’nın elinde bu füzeleri kullanacak uydular yok.

-Bu füzeler ancak Batı’nın(NATO)nun uyduları yardımıyla kullanılacak.

-NATO’nun askeri personel desteği vermeden Ukrayna’nın bu füzeleri kullanma imkanı yok.

Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Kair Stanmer’in Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmenin en önemli konusu Ukrayna’ya verilen desteğin sürdürülmesiydi. Prag’da toplanan NATO askeri komitesinin en önemli maddesi de Ukrayna’ya yapılacak olan yardımın miktarıydı.

NATO askeri komite başkanı Oramiral Rob Bauver’in yaptığı konuşmada iki önemli konuya dikkat çekiliyordu.

-Rus topraklarını vuracak uzun menzilli füzeleri kullanmak Ukrayna’nın hakkıdır, ancak ABD bu konuda henüz kararını vermedi.

-NATO ülkeleri Ukrayna’ya gönderdikleri silahlara sınırlama getirme egemenlik hakkına sahiptir.

NATO ülkelerinin çoğunluğu Ukrayna’ya verilen uzun menzilli füzelerin Rusya’ya karşı kullanılması ve Rusya topraklarını vurma konusunda ABD ve İngiltere ile aynı görüşte değiller. Bu nedenle ABD şimdilik bu füzelerin kullanılmasına izin vermiyor. ABD’de silah üreten şirketler Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sürmesini istiyor.

ABD’de kasım ayında seçim yapılacak adaylardan Trump savaşın sonlandırılmasını istiyor. Seçimi kazandığı takdirde savaşı bitireceğini açıklıyor ve Ukrayna’yı NATO üyesi yapmayacağını, tarafsız kalması gerektiğini söylüyor. Kamala Haris’in kazanması durumunda durum tam net değil. Biden’in politikasını mı uygulayacak yoksa yeni bir politika mı belirleyecek. Kamala Haris, Ukrayna politikasını gözden geçireceğim diye açıklama yaptı.

NATO’nun kışkırtıcılığı artar ve uzun menzilli füzeleri Ukrayna kullanırsa bölgede gerginlik daha da artacaktır.

Böyle bir durumda Putin nükleer tehlikeyi gündeme getirdi. Putin NATO’yu açık olarak uyardı.

Türkiye ABD’nin atacağı bu tehlikeli adımlara engel olmalıdır. Bölgede çıkacak savaştan en fazla zararı Türkiye görecektir. Slovakya ve Macaristan ABD’nin Ukrayna politikasına karşı olduklarını açıkladılar. Türkiye bu ülkelerle birlikte hareket etmelidir.

Rusya muhtemel gelişmelere göre pozisyon alıyor.

Putin asker sayısını artırma kararı aldı.  Ordusunun mevcudunu 2,38 milyona çıkaracak. 1,5 milyon aktif asker sayısı olacak. Putin 2022’den bu yana, 15 Eylül 2024 asker sayısını üçüncü kez artırmış oldu.

Netice olarak Ukrayna-Rusya savaşından en çok kazananlar ABD’li silah tüccarları oldu. ABD Rusya tehdidini devam ettirerek NATO’nun üye sayısını artırdı ve artırmaya devam ediyor. NATO ülkeleri başta Almanya olmak üzere silahlanmaya daha çok bütçe ayırdılar.

ABD, daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Beyin ölümü gerçekleşti” dediği NATO’ya, suni teneffüs vererek ölümünü geciktirmeye çalışıyor.

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA