Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

Nükleer Savaşa Doğru

13 Mart 2025
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Yirminci yüzyılın ilk yarısı 2 büyük Dünya Savaşı, ikinci yarısı ise uzun bir Soğuk Savaş dönemiyle geçti. Trump, ABD'yi yeniden büyük yapacağım diye başkan seçildi. Trump, hiçbir kural tanımadan ABD'yi nereye kadar büyütecek? İlk açıklamalarıyla bazı yerleşim yerlerinin isimlerini verdi. Bu bölgeler:

-Panama Kanalı,

-Kanada,

-Grönland ve Ukrayna'nın yeraltı zenginliği.

Trump'ın almak istediği Panama Kanalı’ndan geçen 100 gemiden sekseni Çin'e ait.

1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra doğu bloğundan ayrılan ülkeler güvenlik için NATO'ya ekonomi ve demokrasi için hızla AB'ye katıldılar.

AB'nin o günlerde 2 hedefi vardı;

-Ortak bir Cumhurbaşkanı seçmek,

-Güçlü bir AB ordusu oluşturmak.

Ancak AB ülkeleri bu hedeflerini gerçekleştiremedi. Trump, ‘AB bize yük oluyor’ deyince de paniğe kapıldılar. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 35 yıl geçti.  Yeni dünya düzeni ise güçlü olan her istediğini yapar, düzensizliğine döndü.

ABD, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırıp, Suriye'de bazı deniz ve hava üslerini Rusya'ya bırakarak Rusya’yı yanına, Çin’i karşısına almak, AB'yi kendi haline bırakmak istiyor. Trump hırsıyla hareket ederken Çin daha sabırlı hareket ediyor. Zamanla ABD ve Çin ya anlaşacaklar ya da büyük bir savaşı başlatacaklar. Başlayacak olan bu savaşın nükleer savaş olma ihtimali kuvvetle muhtemeldir. Günümüzde ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa nükleer silaha sahip 5 ülke.

Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail de nükleer silaha sahip ülkelerdir. Nükleer silahların kullanıldığı savaşa nükleer savaş denir. Tarihte nükleer silah ilk defa tek taraflı olarak ABD tarafından Japonya'ya karşı kullanılmıştır. Sınırlı nükleer savaş türünde ise düşük çap ve büyüklükte nükleer silahlar kullanılır. Bu savaşta sadece düşmanın askeri tesisleri hedef alınır. Siviller de etkilenir ancak asıl ve büyük zararı askeri hedefler görür.

Büyük ölçekli nükleer savaşta daha büyük kilo-tonda ve miktarda nükleer silahlar kullanılır. Böyle bir savaşta başta askeri hedefler olmak üzere bütün ülke hedef alınır.  Hedef alınan ülkenin ekonomik, sosyal ve askeri yapısı tamamen yok edilmeye çalışılır. Böyle bir savaş kısa sürede büyük bir nükleer çatışmaya döner. Yayılacak radyoaktif maddeler başka bölgelerde de etkisini gösterir.

Sivil nüfusa da uzun süreli yok edici etkisi olur.  En iyimser tahminle çıkacak olan bir nükleer savaşta kısa sürede milyonlarca insan ölecek, kötümser durumda ise insanlığın yok olacağı, ekosistemin çökeceği küresel iklimin tamamen yok olacağı gibi büyük bir felaket yaşanacaktır.

Günümüzde ülkelerin sahip olduğu nükleer silah miktarları ise şöyle:

-Rusya: 6400

-ABD: 6200

-Çin: 510

-Fransa: 310

-İngiltere: 230

-Pakistan: 170

-Hindistan: 164

-İsrail: 90

-Kuzey Kore: 30

Nükleer savaş tehdidi tüm insanlığı korkutan konuların başında geliyor. Dünyadaki en büyük caydırıcı güç olarak görülen nükleer silahın bir defada 100 bin nüfuslu bir kenti yok etme, yüz binlerce insanı öldürme, uzun süreli etkileriyle çevreyi ve gelecek neslin hayatlarını etkileme özelliği vardır.

Günümüzde nükleer güce sahip ülkeler arasındaki gerilim artarak devam etmektedir. İlk atom bombasının kullanılmasından günümüze kadar 80 yıl geçmesine rağmen nükleer silahlardan arınmış bir dünya uzak bir hayal gibi durmaktadır.

Karar verildiğinde, bir nükleer silahın kullanılma süresi azami kırk dakikadan daha kısa bir süredir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA