Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

Sincar'ın yeri ve stratejik önemi

18 Ekim 2018
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi çok muhtemel olan Sincar, Irak sınırları içerisinde Musul’a bağlı, dağlık ve ormanlık sarp arazi yapısına sahip bir yerleşim birimidir. Etrafının dağlarla çevrili olması hem güvenlik hem de ticari açıdan Sincar’ın önemini artırmaktadır.

Sincar, Musul’un 130 km batısında Telafer’in 55 km güney batısında, Suriye sınırına 40 km mesafededir. Stratejik bir öneme sahip olan Sincar kazası, Türkiye sınırına, Nusaybin’e 90 km, Silopi’ye 100 km mesafede, Türkiye – Irak sınırının kesiştiği stratejik bir noktada yer alır. Aynı zamanda Bağdat ve Şam’a giden yolun kavşak noktasında bulunur.

Irak’ı Suriye’ye bağlayan bölgeyi kontrol eden stratejik bir konuma sahiptir. 2014 yılında DAEŞ işgal etmeden bölgenin nüfusu yaklaşık 350-400 bin kişi civarındayken, şu anda 70-80 bin civarında insanı barındırmaktadır. Nüfusunun yüzde 82’si Ezidi, yüzde 13’ü Müslüman Kürt, yüzde 5’i ise Araplardan oluşur.

Sincar Bölgesinin dağlık bir arazi yapısına sahip olması PKK terör örgütünün bölgede barınmasını kolaylaştırmaktadır. Bölgede etnik ve mezhepsel ayrılıkların fazla olması terör örgütünün eleman teminini kolaylaştırmaktadır. Sincar Bölgesinde PKK terör örgütünün yaklaşık 2500 militanı mevcuttur. Örgüt buradaki binasını ikinci bir Kandil haline getirmeye çalışmaktadır.

ABD’nin Sincar Bölgesinde stratejik noktalarda 250-300 askeri mevcuttur. ABD askerlerinin bölgede bulunması, PKK’ya bölgede kalması için cesaret vermektedir. Yine ABD askerlerinin bölgede bulunması, TSK’nın bölgeye yapacağı hava operasyonlarını hassas bir konuma getirmektedir.

Irak’ın kuzeyine hâkim olma noktasında stratejik bir konuma sahip olan Sincar’ın önemi şu şekilde sıralanabilir.

  • İran sınırından başlayıp Irak ve Suriye’nin kuzeyinden devam ederek oluşturulmaya çalışılan PKK koridoru için kilit bir konumdadır.
  • Aynı koridor üzerinden gerek İran gerekse Irak kaynaklı enerji nakil hatlarının Türkiye’yi bypass ederek Akdeniz’e ulaşması konusunda öne çıkan bir özelliğe ve öneme sahiptir.
  • Yoğun bir Türkmen nüfusa sahip Telafer’in hemen batısında bulunması, Türkiye’nin Türkmeneli bölgesine ulaşmasını engeller.
  • Habur’a alternatif olarak açılması planlanan ikinci bir köprü olan OVAKÖY Sınır Kapısı’nın Musul’a bağlantısını engeller.
  • Uzun vadede Türkiye’nin merkezi Irak Hükümeti ile olan irtibatını engelleme özelliğine sahiptir.

Türkiye’nin stratejik çıkarlarını engelleyen Sincar bölgesine PKK terör örgütünün yerleşmesine Türkiye asla müsaade etmemelidir.

 

18.10.2018

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA