Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

Türklerin Tarihinde Ağustos Ayının Önemi

03 Ağustos 2018
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Ankara’da Kıbrıs Resepsiyonu

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) büyükelçiliği Kıbrıs silahlı kuvvetler günü nedeni ile 1 Ağustos akşamı Gazi Orduevi’nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona sivil erkân ile TSK’nın komuta kademesi başta Orgeneral Ümit Dündar ve askeri erkân katıldı. TSK KKTC’nin arkasında olduğunun mesajını verdi.

Türk tarihinde Ağustos ayının ayrı bir önemi ve yeri vardır. Birçok önemli tarihi olay Ağustos ayında meydana gelmiştir.

1. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi

Büyük Selçuklu imparatoru Alparslan Bizans İmparatoru Romen Diyojen ve ordusunu yenerek Anadolu’nun kapılarını Türklere açmıştır.

2. 11 Ağustos 1473

Fatih Sultan Mehmet ve Akkoyunlu Devleti sultanı Uzun Hasan arasında yapılan bir meydan muharebesidir. Fatih Sultan Mehmet’in zaferi sonuçlanan bu savaş 15. yüzyılın askeri taktik, teknoloji ve insan gücünün kullanımı bakımından en büyük savaş olarak kabul edilir.

3. 23 Ağustos 1514 Çaldıran Meydan Muharebesi

Osmanlı padişahı 1. Selim ile Safevi hükümdarı Şah 1. İsmail arasında günümüzde İran sınırları içerisinde olan Makıl şehri yakınlarında olmuştur ve Osmanlı ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır.

4. Mercidabık, 24 Ağustos 1516

Yavuz Sultan Selim 24 Ağustos 1516 tarihinde Mercidabık’ta Mısır ordusunu bozguna uğrattı. Bu zaferle Suriye’nin kapıları Osmanlılara açılmış oldu.

5. Belgrad’ın fethi, 29 Ağustos 1521

Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu bir ay süren kuşatmadan sonra Belgrad’ı ele geçirdi.

6. Mohaç Zaferi, 29 Ağustos 1526

Dünyanın en kısa süren en ağır yenilgisi ile sonuçlanan savaşıdır. Osmanlı ordusu Macar ordularını üç saat gibi kısa sürede hezimete uğratmıştır.

7. Kıbrıs’ın Fethi 1 Ağustos 1571

Müttefik donanması Osmanlı donanmasının karşısına çıkmaya cesaret edememiş, ittifaktan ayrılan Venedik, Fransa aracılığıyla barış istedi. 7 Mart 1573’te imzaladığı anlaşma ile Kıbrıs’ın Osmanlı devletine ait olduğunu kabul etti. Böylece İnebahtı’nın rövanşı da alınmış oldu.

8.Erzurum Kongresi, 4 Ağustos 1919

Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı bir millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir diyerek Amasya Tamiminden sonra Erzurum Kongresinde alınan kararlarla kurtuluş meşalesini ateşlemiştir.

9.10 Ağustos 1920 Sevr antlaşması

Dünya Savaşı sonunda İtilaf devletleri ile Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanmıştır.

10. Sakarya Meydan Muharebesi 23 Ağustos 1921

Mustafa Kemal’in yeni bir savaş taktiği uygulamasını yarattığı kanlı bir muharebedir. Bu muharebede Mustafa Kemal “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O sathı bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz” diyerek vatanın her karış toprağı için savaşmayı emrediyordu. Bu emri alan her birlik, her asker vatan toprağını sonuna kadar savunmaya başladı. Düşman büyük kayıplara uğratılarak saldırı gücünden yoksun bırakıldı.

11. Büyük Taarruz, 26-30 Ağustos 1922

Kütahya’ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922’de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Mustafa Kemal paşa tarafından yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı’nın kesin bir Türk zaferi ile sonuçlanmasını sağlayan bu savaşın yıl dönümü Türkiye’de ulusal bayram olarak kutlanır. Kurtuluş Savaşının son evresi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar- Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922’de Türk Ordusunun İzmir’e girmesiyle zaferle sonuçlanmıştır.

12. 1 Ağustos 1958 Kıbrıs’ta TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı)’nın kuruluşu

13. 1 Ağustos Kıbrıs’ta Toplumsal Direniş Bayramı kutlamaları

14. Ağustos 1976 KKTC güvenlik kuvvetleri komutanlığının kuruluşu

15. Ağustos Kıbrıs’ın Fethinin 447. yıldönümü (1571)

Bu resepsiyonda verilen mesaj Kıbrıs’ın Türkiye için önemi ve vazgeçilmezliğinin değişmediği ve hiçbir zaman değişmeyeceğidir. Atatürk Kıbrıs’ın önemini şu şekilde ifade etmiştir: “ Efendiler Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece ikmal yollarımız tıkanır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir.”

 

03.08.2018

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA