Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

Yorgun Ülke Suriye

18 Aralık 2024, Çar
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Esad yönetiminin devrilmesi ile birlikte halkına zulmeden 61 yıllık Baas rejimi yıkıldı. Esad ailesi ile Rusya'ya kaçtı. Baas rejiminin yıkılmasından sonra halk sevinç gösterileri yaparak sokaklara döküldü. Her ne kadar ülkede belirsizlik olsa da insanlar kendilerine güvende hissediyor, sokaklarda kendilerini takip eden bazı ajanların olmadığından emin bir şekilde sevinç duygularını ifade ediyorlar. Hiç kimsenin aklına Esad rejiminin yeraltı hapishanesi Sednaya gelmiyor.

Suriye'de henüz namlular soğumadı. Namlıların soğumasını beklemek lazım. Suriye Türkiye'nin komşusudur ve 911 kilometre sınırımız vardır. Bu nedenle Türkiye Suriye'deki gelişmeleri yakından takip etmeye mecburdur. Suriye'deki gelişmelere kayıtsız kalamayız. Suriye'deki gelişmelere müdahiliz. Suriye'de 13 yıldır yaşanan savaşta Türkiye büyük fedakarlıklar yaparak Suriye halkına sahip çıkmıştır. Türkiye'nin Suriye'de artan etkisi ABD, AB ülkelerini, İsrail, İran ve bazı Arap ülkelerini rahatsız etti.

Suriye’de Muhammed el- Beşir başkanlığında geçici yönetim oluşturuldu. El-Beşir hükümeti üç buçuk aylık görev süresince ülkeyi yönetecek. Suriye'nin Geçici Başbakanı el-Beşir baskı ve zulüm nedeniyle ülkesinden ayrılanlara Suriye'ye dönmeleri için çağrıda bulunuyor, ‘gelin ülkemizi birlikte inşa edelim’ diyor. Geleceğinizden endişe etmeyin diyor.

Suriye Geçici Yönetimi tüm Suriye halkını kucaklamalıdır ve Irak'ta yaşananlardan ders almalıdır. Ankara, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve bir an önce huzur sağlanması için samimi öneriler sunuyor. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği’nin açılmış olması çok önemlidir. Halep Konsolosluğu’nun kısa sürede açılması çok önemlidir.

Suriye sahasında istikrarsızlık yaratmak isteyen aktörler olacaktır. Bu aktörlerin süreci sabote etmesine kesinlikle müsaade edilmemelidir. Yeni yönetim kimseyi ötekileştirmemelidir, halkın acabalarını gidermelidir ancak otoriteden de taviz vermemelidir. Golani Türkiye ile uyumlu olmalıdır. Suriye'nin geleceği için bu uyum çok önemlidir. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmeleri için de bu uyum çok önemlidir.

Golani tüm silahlı gruplar silahlarını bırakacak diye önemli bir açıklama yaptı. Ancak bu kolay olmayabilir diye değerlendiriyorum. Golani bir an önce Suriye'nin resmi ordusunu oluşturmak için çalışmalarını başlatmalıdır.

SMO ve HTŞ, IŞİD’e karşı mücadeleyi başlatarak IŞİD'i Suriye topraklarından çıkarıp imha etmelidir. Bu durum Emperyalist ABD'nin Suriye'de bulunmasını önleyecek ve PKK/YPG’ye verdiği desteğinde son bulmasını sağlayacaktır.

Esad'a karşı mücadele eden ittifak güçleri savaşı kazanmıştır. Suriye resmi ordusunun oluşturulmasında bu güçlerden faydalanılabilir ancak bazı kriterler de olmalıdır.

Savaş kazanılmıştır, ittifak güçleri halkı ile buluşmuş, kucaklaşmıştır. Bu güçler görevlerini yapmıştır. Bu güçlerden askerliği meslek olarak seçmeyeceklere teşekkür edip terhis etmek gerekir. Bunlar kendi evlerine dönmelidir. Normal hayatlarına başlamalıdır. Yeni Suriye Hükümeti terhis olan bu insanlara bazı imkanlar sağlayabilir. Askerliği meslek olarak seçmek isteyenler kurulacak nizami orduya katılabilir, ancak bunun da bazı kriterleri vardır. Yaşları nizami orduda görev yapmaya müsait olmalıdır. Nizami ordu da görev yapmasını engelleyecek sağlık sorunu olmamalıdır. Nizami ordunun kanunlarına, nizamlarına, amirlerine mutlak itaat edeceği vs. gibi şartları kabul etmelidir. Ancak böylece nizami orduda görev alabilir. Yeni Suriye Ordusu’nun oluşturulmasında doğru adres o Türkiye'dir.

Türk Silahlı Kuvvetleri eğitimi, disiplini görev anlayışı ve emir komuta yapısı nedeniyle dünyanın en güçlü ve donanımlı ordusudur.

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA