Orhan ALİMOĞLU

Orhan ALİMOĞLU

Tüm Yazıları

Hastalarının Yanında Olan Kardeşler- Dr. Basil ve Dr. Raed Mahdi

17 Ekim 2024, Per
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

“Elimizden gelen her şeyi yaptık biz. Hikâyeyi, sonuna kadar kalacak olanlar anlatacak.”

 

Dr. Mahamoud Abu Njila/ Al-Awda Hastanesi

 

Dr. Raed 53, Dr. Basil 50 yaşında, mesleki kariyerlerinin en deneyimli ve verimli çağlarında, Gazze’de işlettikleri özel bir kadın doğum hastanesinde, işgalci İsrail’in 12 Kasım 2023’te gerçekleştirdikleri saldırı sonucu, meslektaşları, aile fertleri, hastaları ve hastaneye sığınmış olan diğer 20 siville birlikte vahşice katledildi. Kardeşleri Yousef ise, saldırı sırasında kapının önüne hava almaya çıktığı için hayatta kaldı. İsimleri, savaşın en temel hedefi haline gelmiş olan sağlık, eğitim ve basın çalışanlarıyla birlikte soykırıma tabi tutulan Gazze halkının şehitleri arasında yerini aldı. Bu yazı serisinde, yukarıya derç edilen Dr. Mahmud Abu Njila’nın vasiyetine ve şehitlerin hatıralarına bir saygı olarak, Gazze soykırımında hedef alınarak katledilen sağlık profesyonellerinin yaşamları, kayıt altına alınmaktadır.

 Raed, Basil ve Yousef Mahdi Kardeşler

Gazze’de yaşam ile ölüm arasında yalnızca birkaç adım ve saniye var. Özellikle de doktorlar ve sağlık çalışanları için. Al-Mahdi Doğum Hastanesi, Gazze’nin kuzeyinde şehir merkezinde yel alan özel bir klinikti. Mahdi ailesinden Dr. Basel Mahdi, Dr. Raed Mahdi ve eşi Iman, diş hekimi ve yakında evlenecek olan kızları Samira; yüksek lisansını yeni bitiren Yousef; tıp fakültesi öğrencisi Ahmad; ve hepsi okul çocuğu olan Amer, Abderrahmane, Mohamed ve Mira şehit oldu.

Saldırıdan hemen sonra Dr. Yousef Mahdi, alevler içindeki enkazda umutsuzca kurtulanları aradı. Enkazdaki tüm cesetler tanınmaz haldeydi. Onlarca aile üyesi, hasta ve personel enkazın altında yatıyordu, Dr. Yousef şafak sökünceye kadar enkazın başında, şok içinde ailesini aradı durdu ancak hiç kimseden ses çıkmadı. Şafakla birlikte Dr. Yousef güneye doğru göç eden bir grupla birlikte göçe zorlandı, yolda tank ateşiyle karşılaştılar, üzerindeki doktor önlüğünü bir sopaya takarak beyaz bayrak şeklinde salladı ancak bu saldırıları durdurmadı, yerdeki yaralılara yardım etmelerine bile izin verilmedi ve 5 saatlik bir yürümeden sonra nispeten güvenli bir alana ulaştı. [1]

 Dr. Basil Mahdi

Dr. Basel Mahdi, üç doktor kardeşten biriydi. Gazze şehir merkezindeki orta sınıf banliyösü olan Al-Rimal'de özel bir doğum hastanesi olan Mahdi Medical Center’de çalışıyordu.

Romanya'da eğitim gören 50 yaşındaki jinekolog Dr. Basil Mahdi, Gazze halkı ve sağlık sektöründe asil ve cesur bir figür olarak ün kazandı. Hastalarına karşı her zaman nazik ve ilgiliydi. Onunla konuşan hemen herkese derin bir güven verirdi. Gazze’de doğum ve hamilelik sürecindeki kritik vakaların çoğunda Dr. Basil’in desteği ve uzmanlığı kritik değerde olmuştur. İşine tutkuyla bağlı, yardımsever, sevilen ve güler yüzlü bir doktordu. İhtiyaç sahiplerine çoğu zaman ücretsiz hizmet verir ve cömertçe hastalarının yardımına koşardı.

7 Ekim'de İsrail saldırılarının başlamasının ardından Gazze’nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi’nin birçok personeliyle iletişimi kesildi. Çok sayıda doktor Gazze'nin kuzeyinden güneye tahliye edildi ve geride küçük bir kadro kaldı. Dr. Mahdi mümkün olan son ana kadar hastalarıyla birlikte kaldı. Ailesi güneye tahliye edildikten sonra bile hastalarını geride bırakmak istemedi ve işine devam etti. Doktor kardeşler saldırıdan iki gün önce Gazze Şeridi'nin güneyine tahliye edilmelerini sağlamak için Kızıl Haç'a başvurmuştu. Ancak İsrail işgal güçleri, tahliye için gerekli düzenlemelere izin vermedi. Hastanenin korunması için uluslararası kuruluşlara yaptıkları çağrılara rağmen çabaları sonuçsuz kaldı. [2]

Hastaneye sığınanların çoğu doğum yapmak dışında hamileliğin son evrelerindeki kadınlar ve aileleriydi. Hasta ve yakınlarının yanı sıra, kuzeydeki saldırılar artınca güvenli bir sığınak için hastaneye başvuran yerinden edilen siviller de vardı. Dr. Basel ile diğer iki kardeşi onlara kapılarını açtı. Mahdi ailesi, sığınmacılar ve hasta yakınlarıyla sahip oldukları her şeyi paylaştı.

Dr. Basil Mahdi, 12 kasımda sabaha karşı, Gazze Şeridi'nin ortasında hastalarla ve yerinden edilmiş insanlarla dolu olan hastanede doktor kardeşi ve diğer aile üyeleriyle birlikte öldürüldü. Ardında kendisi de bir doktor olan eşi Dalia ve dört çocuğunu bırakan Dr. Basil’e ailesi, güneyde kuşatılmış oldukları için veda bile edemediler. Ölümü, ailesi, hastaları ve Filistin tıp camiası için yeri doldurulamaz bir kayıp oldu. Bazı insanlar hayatımızdan çıkar ama izleri asla gitmez, Dr. Basil insanlık ailesinin bu mümtaz üyelerinden biriydi.

Dr. Basil, şehadetinden saatler önce sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı; çocukları ve kadınları ayrım gözemeksizin katleden Siyonist işgalcilere karşı bir caydırıcılık geliştirmeyen Arap Devletlerine, uluslararası kuruluş ve güçlere yönelik dokunaklı sitemler içeren mesajı, Riyad'da düzenlenen Arap Birliği (LAS) ve İslam İş Birliği Teşkilatı'nın (İİT) olağanüstü ortak zirvesinin öncesine denk geliyordu. Şöyle diyordu Dr. Basil:

"Hiç kimse ecelsiz ölmez. Fakat bazı insanlar haysiyetten, insanlıktan ve onurdan yoksun olarak, utanç içinde ölecek. Yazıklar olsun size, yazıklar olsun sizin onurdan yoksun Araplığınıza. Allah sizi affetmesin, Allah sizi asla affetmesin."[3]

Arapçada Basel ismi "yiğit" anlamına geliyor. Bu, her zaman dik durarak ismine yakışır şekilde yaşayan bir insanın hikayesi.

Dr. Raed Mahdi

53 yaşındaki jinekolog Raed Mahdi, Al-Mahdi Kadın Doğum Hastanesi'nin sahibiydi. İyi kalpli ve çok duyarlı bir insan olarak bilinen Dr. Raed, ailesine çok düşkün bir baba ve aile büyüğüydü. Raed'in 45 yaşındaki eşi Iman Khreis, nezaketi, zarafeti ve sıcak kanlılığıyla tanınıyordu. Kendini tamamen ailesine ve çocuklarına adadı ve buna çok özen gösterdi. Saldırıların gerçekleştiği süre boyunca, hastaneye sığınmış insanlara eldeki bütün imkanları kullanarak yemek çıkarmaya devam etti. Kızları Samira, genç bir diş hekimiydi, yakın zamanda nişanlısı Wesam Zant ile evlenmek için heyecanla düğün hazırlıkları yapıyordu. Oğulları; 22 yaşındaki oğlu Youssef, bilişim alanında akademik çalışmalar yürütüyordu. 20 yaşındaki Ahmed, Al Azhar Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi eğitiminin üçüncü yılındaydı, 19 yaşındaki 

Omar, Al Azhar Üniversitesi'ndeki eğitiminin ilk yılındaydı.18 yaşındaki Abdul Rahman, liseyi yeni bitirmişti ve üniversite eğitimi için hazırlık yapıyordu. Muhammed, 16 yaşında, en küçük çocukları, masum ve güzel gülüşlü Mira ise henüz 14 yaşındaydı. Saldırılar başladığında Raed Mahdi ailesi kenetlendi, birlikte kalma kararı aldılar. Hastalarını terk etmemeye kararlı olan Mahdi kardeşler, hastaların güvenli nakli için Uluslararası kurum ve kuruluşlara yaptıkları sayısız başvuruya rağmen tüm aile fertleri birlikte şehit edildi.

Uluslararası hukukun en temel ilkelerinden biri sivil altyapının korunmasıdır. Korunması uluslararası hukukla garanti alınmış olan kurumların başında hastaneler ve sağlık personeli gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu katliamların yapıldığı günlerde yaptığı bir açıklamada: “Güvenli liman olması gereken bu hastaneler ölüm, yıkım ve umutsuzluk sahnelerine dönüşürken dünya sessiz kalamaz” dedi.[4] Hastanelerin ve doktorların özellikle hedef alınması, sadece aşırı şiddet olarak yorumlanamaz, tersine planlı bir soykırımın en temel parametrelerinden biri olarak okunmalıdır. Bu nitelikli saldırının temel amacı, hasta veya sağlıklı, çocuk ya da kadın, yaşlı ya da yeni doğan fark etmeksizin, insanın fiziki, biyolojik varlığına, bedenine yönelmiş sistematik bir yok etme faaliyetidir. Bu dehşet verici soykırım saldırıları karşısında Dr. Basil, Dr. Raed ve meslektaşları, hekimlik mesleğinin ilkelerini, insanlık onurunu ve yüksek değerleri canları pahasına korumuşlardır.

Meslektaşlarına ve ailelerine başsağlığı dileriz, Allah rahmet eylesin.

 

İntern Dr. Mohammed Ghayada ve Gazeteci-Yazar Mustafa Ekici’ye katkılarından dolayı teşekkür ederim.

 

[1]Ageel G. While the world has abandoned Gaza, its doctors have done the opposite. They are our heroes. The Guardian. 2023. Erişim adresi: https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/nov/25/world-abandoned-gaza-doctors-heroes-palestinian-hospitals. Erişim tarihi: Eylül 2024.

[2]Al Mayadeen English. Gaza hospital in ‘catastrophic’ situation, turned into 'war zone'. 2023. Erişim adresi: https://english.almayadeen.net/news/politics/gaza-hospital-in--catastrophic--situation--turned-into--war. Erişim tarihi: Eylül 2024.

[3]Palestine Chronicle. A Gaza Doctor’s Last Words to Arab Leaders. 2023. Erişim adresi: https://www.palestinechronicle.com/a-gaza-doctors-last-words-to-arab-leaders/. Erişim tarihi: Eylül 2024.

[4]Milliyet. DSÖ resmen ilan etti... Şifa Hastanesi artık bir hastane değil. 2023. Erişim adresi:

 https://www.milliyet.com.tr/dunya/dso-resmen-ilan-etti-sifa-hastanesi-artik-bir-hastane-degil-7033704. Erişim tarihi: Eylül 2024.

 

 Prof. Dr. Orhan Alimoğlu

 İstanbul Medeniyet Üniversitesi

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA