500 Akademisyen İsrail’in BM Üyeliğinin Askıya Alınmasını İstiyor
BM Genel Kurulu, 1974 yılında Güney Afrika’nın apartheid rejimini sona erdirip demokrasiye geçene kadar üyeliğini askıya almıştı. Akademisyenler, İsrail’in uluslararası hukuku onlarca yıldır ihlal ettiğini ve bu durumun askıya alınma için daha güçlü bir gerekçe oluşturduğunu savunuyor. Bu ihlallerin arasında BM Şartı, Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) emirlerine karşı gelinmesi de yer alıyor.
Ortak bir mektupta bir araya gelen akademisyenler ve uzmanlar, İsrail’in 1948’deki kuruluşundan bu yana uluslararası hukukla çelişen birçok eylemini sıraladı. Mektupta, İsrail’in tarih boyunca BM Genel Kurulu kararlarına karşı “saygısızlık” gösterdiği vurgulandı.
Bu ihlaller arasında, Filistinlilerin geri dönüş hakkını güvence altına alan 194 (III) sayılı karar (1948) ve Filistin devlet egemenliğini tanıyan 181 (II) sayılı karar (1947) da bulunuyor. Bu iki karar, İsrail’in 1949’da BM’ye kabul edilmesi için şart olarak kabul edilen 273 (III) sayılı karar kapsamında görülüyordu.
Ayrıca, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze ile ilgili kararlar da dâhil olmak üzere, Güvenlik Konseyi’nin yasal bağlayıcılığı olan kararlarını sürekli ihlal ettiği belirtildi. Bu durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki yasadışı işgaliyle ilgili yıllardır süren Güvenlik Konseyi kararlarına uymamasının devamı olarak değerlendiriliyor.