ABD-Avrupa Destekli Soykırımcı İsrail’in, Gazze'deki Kanlı Tablosu

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail'in Gazze’ye düzenlediği saldırıların oluşturduğu korkunç tabloyu rakamlarla açıkladı. İşte o vahim tablo.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail'in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 17 bin 881'i çocuk, 14 binden fazlası enkaz altında kaybolanlar olmak üzere 61 bin 709 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Maruf, "İsrail ordusu Gazze'de 214'ü soykırım sürecinde doğanlardan olmak üzere 17 bin 881 çocuğu öldürdü, 38 bin çocuğu yetim bıraktı." ifadesini kullandı.

İsrail saldırılarında Gazze'de 1155 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini aktaran Maruf, bu saldırılarda 205 gazeteci ile 194 sivil savunma görevlisinin de can verdiğini vurguladı.

Maruf, İsrail ordusunun Gazze'de 6 binden fazla Filistinliyi alıkoyduğunu, bunlardan onlarca kişinin tutuldukları hapishanelerde işkence altında can verdiğini aktardı.

İsrail saldırıları sebebiyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze'de 2 milyon kişinin yerinden edildiğini hatırlatan Maruf, bazı kişilerin en az 25 kez yerinden edildiği ve hiçbir hizmetin bulunmadığı şartlarda hayata tutunmaya çalıştığını belirtti.

Maruf, "İşgalci İsrail Filistinli ailelere karşı 9 bin 268 katliam gerçekleştirdi ve tüm fertleri ölen 2 bin 92 ailenin kaydı nüfustan silindi." dedi.

Maruf, İsrail saldırılarında insani yardım dağıtan 736 kişi ile 3 bin 500 memurun öldüğünü söyledi.

İsrail saldırılarından eski ABD Başkanı Joe Biden hükümetini sorumlu tutan Maruf, ilk belirlemelere göre Gazze'deki zararın 50 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

Maruf, İsrail'in 15 aydan uzun süre devam ettirdiği saldırılarında 450 bin konutun zarar gördüğüne dikkati çekerek, 170 bin konutun tamamen, 80 bin konutun büyük ölçüde, 200 bin konutun da kısmen yıkıldığını söyledi.

Gazze'de İsrail saldırılarının konut sektörüne zararının 25 milyar doları aştığını belirten Maruf, sağlık sektöründeki duruma değindi.

İsrail'in Gazze'de 34 hastane, 80 sağlık merkezi ve 212 sağlık kuruluşunu hizmet dışı bıraktığını vurguladı. İsrail saldırılarında 191 ambulansın kullanılmaz hale geldiğini belirten Maruf, sektördeki zararın 3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Maruf, İsrail saldırılarında Gazze’de 927'si tamamen yıkılan 1661 üniversite, okul ve eğitim merkezinin zarar gördüğünü aktardı.

Maruf, eğitim için kullanılan 734 yapının kısmen zarar gördüğünü belirterek, İsrail saldırılarında 12 bin 800 öğrenci ile yaklaşık 800 eğitim çalışanının can verdiğini söyledi.

İsrail'in 15 ayı aşkın süren saldırılarının ardından ateşkese varılan Gazze Şeridi'nde, son 24 saatte 9'u enkaz altından çıkarılanlar olmak üzere 11 Filistinlinin naaşı hastanelere nakledildi.

 

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun saldırıları sonucu ölenler ve yaralananlarla ilgili son bilgiler paylaşıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren ve cenazesi hastanelere ulaştırılan Filistinlilerin sayısının 47 bin 498'e, yaralıların sayısının ise 111 bin 592'ye çıktığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze'ye 471 gün sürdürdüğü saldırılarında yıkılan binaların enkazında ve sağlık ile sivil savunma ekiplerinin ulaşmasını engellediği bölgelerde binlerce Filistinlinin cenazesi bulunuyor. Hamas ile İsrail arasında ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından kısıtlı imkanlara rağmen sivil savunma ekipleri Gazze'de kaybolan Filistinlilerin cenazesine ulaşmaya çalışıyor.

Maruf, İsrail'in Gazze'de dini yapıları da hedef aldığına vurgu yaparak, 983'ü tamamen yıkılan 1129 caminin zarar gördüğünü, 1'i tamamen yıkılan 3 kilisenin hasar aldığını açıkladı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı, "Gazze Şeridi'ni yaşam için gerekli olan hiçbir ihtiyacın bulunmadığı insani felaket bölgesi ilan ediyoruz." ifadesini kullandı.

Uluslararası kurum ve kuruluşlara acil ve hızlı harekete geçme çağrısı yapan Maruf, Gazze halkının açlık, susuzluk ve soğuk sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Maruf, Gazze'de acilen 200 bin çadır ve 60 bin taşınabilir ev ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, barınma konusundaki yardımların hızla yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

İsrail ordusu, baskınlar, hava saldırıları, sivil yerleşim yerlerini havaya uçurma ve altyapıyı askeri iş makineleriyle tahrip etme, Filistinlileri göçe zorlamanın yanında farklı eylemlerle Filistinlilerin canına ve malına keyfi olarak zarar verme yoluna da başvuruyor.

İsrail ordusunun bugün Cenin Mülteci Kampı'nda açtığı ateş sonucu 73 yaşındaki Velid Muhammed Ali Lehluh isimli Filistinli hayatını kaybetti. Bir süre önce Tulkerim'de düzenlenen saldırılarda ise Saddam Iyad Receb isimli 11 yaşındaki Filistinli çocuk ağır yaralanmıştı. Cenin'e yönelik saldırıların beşinci gününde, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu başından vurulan 2,5 yaşında bir bebek de hayatını kaybetmişti.

Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntüler İsrail askerlerinin Filistinlilere zarar vermekten keyif aldığını gösteriyor.

Filistin yönetimi, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik saldırılarının durdurulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acil toplanmasını talep etti.

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.

Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmıştı.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat’ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.

Esir takasının ilk dört turunda, İsrail hapishanelerindeki 583 Filistinli esir ile Gazze’deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

 

Hamas Gazze'de Kontrolü Yeniden Sağladı

Gazze’de yaşanan son gelişmeleri aktaran ABD merkezli Washington Post, Cumartesi günkü esir takasının ateşkesin başlamasından bu yana gerçekleşen en sorunsuz takas olduğunu, Hamas'ın ise aldığı darbelere rağmen bölgedeki kontrolünü sürdürmeye başladığını yazdı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları ateşkes anlaşmasının başladığı 19 Ocak tarihinden bu yana Gazze'nin farklı bölgelerinde geçit törenleri ve gövde gösterileri düzenliyor.

Kassam Tugayları'nın yayınladığı görüntüler İsrail'de geniş çaptı tepkilere neden oluyor.

Gazze'de Cumartesi günü yapılan ateşkes, iki taraf arasında en sorunsuz esir takasına sahne oldu ve ateşkesin daha karmaşık görünen ikinci aşamasına ilişkin görüşmelerin başlamasından birkaç gün önce hayati önem taşıyan Refah sınır kapısının yeniden açılma sürecine denk geldi.

The Guardian'dan Melek el Tantaş, İsrail tarafından güneyde yerlerinden edilen binlerce Filistinliyle birlikte Gazze'nin kuzeyine yaptığı dönüş yolculuğunu anlatırken, kendisini “sonsuz bir insan selinin” ortasında bulduğunu, yorgunluklarını ve göz kapaklarındaki tozu paylaştıklarını, her birinin kişisel eşyalarından geriye kalanları taşıdığını söyledi.

Yerlerinden edilen insanlar zor koşullarda 15 kilometre yürürken, geri dönme arzusunun çektikleri acıdan daha ağır bastığını belirtti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA