ABD'nin aldığı yaptırım kararlarını açıklayan Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Devrim Mufafızları'na bağlı Kudüs Gücü ve döviz tüccarları için çalışan üç paravan şirket ve altı kişinin kara listeye alındığını duyurdu. Mnuchin, söz konusu şirketlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) kurulduğunu ve bu ülkedeki bankalardaki milyonlarca Amerikan dolarının uluslararası yaptırımlara takılmaksızın Kudüs Gücü'ne aktarılması konusunda İran Merkez Bankası'nın da yardımcı olduğunu belirtti.
Alınan yaptırım kararı kapsamında, söz konusu şirket ve kişilerin ABD'deki tüm mal varlıklarına erişim engeli getirildi. ABD vatandaşlarının da bu şirket ve kişilerle ticari işlem yapması yasaklandı.
ABD’NİN NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLME KARARI
ABD Başkanı Donald Trump, 08 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın İran tarafından kendi amaçları için kullanıldığını iddia ederek "Öyleyse bugün ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ilan ediyorum. Tahran'a en üst düzey ekonomik yaptırımları yeniden getireceğiz." demişti.
İran'ın nükleer programına ilişkin ortak geniş aksiyon planı (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ve de AB arasında imzalanmış ve 19 Ekim 2015’te yürürlüğe girmişti. Anlaşma, Tahran'ın nükleer programını sona erdirmesine karşılık olarak bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle BM'nin ve Batılı ülkelerin İran'a uyguladığı mali, ticari, enerji ve diğer alanlardaki yaptırımlar kaldırıldı. İran'ın dondurulmuş olan yaklaşık 100 milyar dolar hacmindeki ticari mal varlığına kavuşma imkânı ortaya çıktı.
Anlaşmanın uygulanmasını denetlemekle görevli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) şimdiye kadar İran'ın anlaşmanın tüm şartlarına uyduğunu tespit etmişti.