Arabuluculuk Rolündeki Irak Başbakanı Sudani: Türkiye ile Suriye Arasında Yakın Zamanda Bazı Gelişmeler Olabilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajı verdi.
Erdoğan ‘Suriye ile Türkiye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulabilir mi?’ sorusuna yönelik ‘’Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar Sayın Esad ile geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok’’ ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esad 26 Haziran’da Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile Şam’da yaptığı görüşmeler sırasında Türkiye ile ilişkilerin normalleştirmek için girişimlere açık olduğunu söyledi.
Rusya adına Lavrentiev ise, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklediklerini vurguladı.
Ayrıca Türkiye’nin Suriye politikasında yeni bir dönemin kapısını araladığı belirtiliyor. 31 Mayısta Irak Başbakanı Muhammed Şia El-Sudani’ de Ankara-Şam arasında uzlaşma çalışmaları yürüttüklerini belirtmiştir.
Bu gelişmeleri Suudi Arabistan merkezli haber ajansı Arab News şu şekilde değerlendirdi:
‘’ Irak’ın bu rolle ortaya çıkması karmaşık kargaşa, iç çekişme ve dış müdahale geçmişi göz önüne alındığında bazıları için sürpriz olabilir. Ancak bu zorluklara rağmen Irak, çatışan taraflar arasında diyaloğu mümkün kılmak için deneyim ve konumundan yararlanarak bölgesel çatışmalara nüanslı bir yaklaşım benimsemeye çalışıyor.
İki bölgesel güç arasında bir dizi görüşmeye ev sahipliği yapan Bağdat'ın arabuluculuk çabalarının ardından Çin'in arabuluculuğuyla sonuçlanan Suudi-İran uzlaşmasında bunu kanıtladı bile.
Buna ek olarak, İranlı bir yetkili kısa süre önce İran ve Mısır arasındaki görüşmelerin Bağdat'ta yapıldığını doğruladı.
Sudani süreç ile ilgili olarak;
"Suriye ve Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog için böyle bir temel oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah yakında bu konuda bazı adımlar göreceğiz" açıklamasında bulundu ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temas halinde olduğunu açıkladı.
Irak, Türkiye-Suriye uzlaşması söz konusu olduğunda diğer bölge ülkelerine göre avantajlı bir konumda. Hem Türkiye hem de Suriye ile olan tarihi bağları ona arabulucu olarak eşsiz bir konum sağlıyor. Her ikisine de komşu ve Suriye krizinin yıkıcı etkilerinden izole değil.
Sudani'nin arabuluculuk teklifinin üç motivasyonu olabilir.
Birincisi, Erdoğan'ın Irak ziyaretini takiben Ankara'nın yakın zamanda yaptığı açılımlara bir yanıt olarak.
İkincisi, Sudani'nin Bağdat'ın bölgesel itibarını ve bölgesel ilişkiler kurmayı ve çatışan taraflar arasında köprü oluşturmayı amaçlayan yeni dış politikasını gösterme arzusu.
Üçüncüsü, terörle mücadele, mülteci yönetimi ve ekonomik işbirliği için elverişli bir ortamın teşvik edilmesiyle ilgili olarak sınırları boyunca güvenlik sorunlarını ele almaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olarak.’’