Arakçi: Suriye’deki Terör Gruplarının ABD ve İsrail’le İlişkileri Var, Fidan: Suriye’de Olanlar Dış Müdahale ile Açıklanamaz
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bugün Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Suriye'de muhalif gruplarla rejim güçlerinin çatışmalarının başlaması sonrası Arakçi, bölgesel tur kapsamında dün Şam'a gitmişti.
Arakçi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara'da bir araya geldi. İki bakan, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan, toplantıda yaptığı açıklamada, Arakçi ile görüşmede hem Suriye ve bölgedeki gelişmeleri hem de ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi.
İran’la yeni mekanizma ve anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını belirten Fidan, sınır kapıları ve ulaştırma hatlarını geliştirmeleri gerektiğini bildirdi.
Türkiye ve İran'ın, teröre karşı işbirliğini sürdüreceğini de ifade eden Fidan, "Hem PKK hem de uzantılarına karşı İran ve Türkiye arasında bir görüş birliği var" diye ekledi.
Fidan, İsrail saldırılarına ilişkin ise şunları söyledi: "Lübnan’daki ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Gazze’deki soykırım devam ediyor. Netanyahu hükümeti insani yardımın bölgeye girmesini engelliyor. Yaşanmakta olan hiçbir gelişme Gazze’yi unuttumamalıdır. UCM’nin tutuklama kararı adaletin tecellisi bakımından umut verici bir adımdır."
“Suriye’de olanlar dış müdahale ile açıklanamaz”
Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmanın yanlış olacağını, bunun Suriye’deki gelişmeleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınak olduğunu söyleyen Bakan Fidan, "Astana süreci sahadaki yoğun ve sıcak çatışmaların durmasını sağlamıştı. Suriye’de çatışmaların başlamasının nedeni ülkenin sorunlarının 13 yıldır çözülmemiş olması. Muhalefetin meşru taleplerinin göz ardı edilmesi ve rejimin siyasi sürece samimi bir şekilde dahil olmaması hataydı" dedi.
Sivillere yönelik kapsamlı saldırıların gerçekleştirilmesinin iç savaşı yeniden alevlendirdiğini ifade eden Bakan Fidan, “Biz bu konudaki uyarılarımızı ilgili tüm taraflara defalarca yapmıştık. Son gelişmeler Şam’ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Türkiye bu yönde gereken tüm katkıyı sağlamaya hazırdır. ” dedi.
"Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını destekledik, destekleyeceğiz" diyen Fidan, “Milletimiz müsterih olsun. Türkiye, istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir. Ulusal güvenliğimize ve halkımıza yönelik her türlü tehdidi bulunduğu yerde yok edeceğiz.” dedi.
Bakan Fidan, Suriye ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "13 yılın muhasebesini yaparak yeni dönemde nasıl adımlar atılabilir konusunda hesap yaptık. İç savaşın Astana süreciyle belirli bir noktada durdurulması çok önemli bir başarıydı. Türkiye, Rusya ve İran’ın bu süreçte çok büyük payı var. Muhalefet ve rejim bu çerçeveyi takip etti. Cumhurbaşkanımız son olarak bu sorunun diyalogla çözülmesinin altını çizdi. Çünkü geldiğimiz noktada ötelenmiş sorunlar artık Astana süreciyle yönetilecek bir durum olmaktan çıkıyor ve biz bunu görüyorduk. Özellikle nüfusun yarısının yerinden edilmiş olması, gerek ülke içine gerek ülke dışına 10 milyondan fazla insanın çıkmış olması, diğer taraftan terörle ilgili konular, bölgede olan gelişmeler meseleyi daha yönetilmesi güç ve karmaşık hale getirdi ve muhalefet ile rejim arasındaki diyalog eksikliği, çözüme yönelik arayış eksikliği maalesef sorunları bugün bu noktaya getirdi." dedi.
Yakın zamanda Astana sürecini tekrar hayata geçireceklerini söyleyen Dışişleri Bakanı, "Geçmişteki birtakım acı olaylara baktığımızda, şu anda bizim görmek istemediğimiz bazı konular var. Özellikle iç savaşın daha da tırmanmasını istemiyoruz. İkincisi sivillerin öldürülmesini, sivil altyapının yok edilmesini, şehirlerin ağır bombardımanla tekrar yıkıma tabi tutulmasını görmek istemiyoruz. İnsanların yerinden edilmesini istemiyoruz. Tam tersine artık yerlerinden edilmiş insanları tekrar evlerine dönmesini istiyoruz. Mülteci akımının artık durması ve tersine dönmesi fevkalade önemli" ifadelerini kullandı.
Irak Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise "Suriye’deki terör gruplarının ABD ve İsrail’le ilişkileri olduğunu" söyledi ve bu grupların Suriye’de güvensizlik yarattığını ifade etti.
Arakçi, "Siyonizm rejiminin, bu gerilimin çıkmasındaki rolünü göz ardı etmek büyük hata olur" dedi.
İranlı bakan, Astana sürecinin kazanımlarının korunması konusunda fikir birliği sağladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Suriye’deki güvensizlik Suriye halkına ve ekonomisine darbe olacaktır. Suriye terör örgütlerinin merkezi olmamalı. Tekfirci ve tekfirci olmayan terör örgütlerinin merkezi olmaması gerekiyor."
Açıklamasına, "Komşu ülkeler olarak etkili ve hızlı girişimlerde bulunup, Suriye'de güvenlik ve istikrarın zedelenmesini engellememiz gerekiyor" diye devam eden Arakçi, "Bundan önce olduğu gibi bugün de İran olarak Suriye halkına, ordusuna ve hükümetine kesin desteğimizi sunuyoruz" diye konuştu.