BM: İsrail Saldırılarında Gazze'de 40 Bin Filistinlinin Hayatını Kaybettiği Doğrulandı
BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Haq, "Türk, bugünün dünya için kasvetli bir dönüm noktası olduğunu, Gazze Sağlık Bakanlığına göre 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğinin resmen doğrulandığını ve ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.
Farhan Haq, Volker Türk'ün, bunun "akıl almaz bir durum olduğu" ve büyük ölçüde İsrail Savunma Kuvvetlerinin savaş kurallarına uyma konusundaki "tekrarlayan başarısızlıklarından kaynaklandığı" yönündeki düşüncelerini aktardı.
Gelinen noktada, son 10 ayda Gazze'de her gün ortalama 130 kişinin öldürüldüğü bilgisini paylaşan Haq, BM Genel Sekreteri Antonoio Guterres'in de bu konuda Yüksek Komiser Türk'ün endişelerini paylaştığını belirtti.
Sözcü Yardımcısı şunları kaydetti:
"Ancak elbette bu sayının bir tahmin olduğunun da farkındayız ve hala kayıp olan, enkaz altında kalmış veya ölmüş olabilecek rahatsız edici derecede yüksek sayıda insan olduğu göz önüne alındığında, bu sayının eksik sayılmış olması da mümkün. Genel Sekreter'in bakış açısına göre, bu, şu anda neden bir ateşkese ihtiyacımız olduğunun ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasının ve engellenmemiş insani yardımın gerektiğinin bir başka nedenidir."
İrlanda Başbakanı: Gazze'de 40 bin kişinin ölümü, dünyanın utanç duyması gereken dönüm noktasıdır
Daha önce İspanya ve Norveç dahil Filistin’i resmen tanıyan İrlanda başbakanı bu sefer Gazze’deki İsrail’in saldırıları sonucunda 40 bin kişinin ölümüne sert tepki gösterdi. İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ve 40 bin Filistinlinin hayatını kaybetmesini, dünyanın utanç duyması gereken dönün noktası olarak olduğunu vurguladı.
Harris, X'ten yaptığı paylaşımda, "Gazze'de 40 bin kişinin ölümü, dünyanın utanç duyması gereken dönüm noktasıdır. Uluslararası diplomasi, bazıları sadece birkaç günlük masum çocukları korumakta başarısız oldu." diye konuştu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı durdurması ve Hamas'ın esirleri serbest bırakması gerektiğinin altını çizen Harris, Avrupa Birliği'nin (AB) İsrail'le ortaklık anlaşmasını da gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak Gazze’de bir daha ateşkes çağrısı yaptı.