ŞARKUL AVSAT
Şirketin kısa vadede Hürmüz Boğazı’nı kullanma niyetinde olmadığını belirten Gilvary, bununla birlikte şirketin tanker kiralayarak petrol taşıma faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Bölgeye tırlarla ulaşmaya devam edeceklerini ifade eden Gilvary, ancak yakın bir dönemde Hürmüz Boğazı’ndan geçen BP bayraklı bir tanker görülemeyeceğinin altını çizdi.
Öte yandan şirketin petrol ve doğalgaz üretimindeki güçlü artış sayesinde ikinci çeyrekte beklenenden daha iyi kazanç elde ettiği açıklandı.
Diğer yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bu ay dünyanın petrol sevkiyatı konusunda en önemli deniz yolu olan Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bandıralı bir petrol tankerini alıkoymasının ardından İran ve İngiltere arasındaki gerginlik daha da arttı. Bununla birlikte İngiltere, DMO’nun İngiliz petrol tankerini alıkoymasından iki hafta önce, İran’a ait bir petrol tankerini, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle Cebelitarık Boğazı’nda alıkoymuştu.
Yine bu ay içerisinde İran’a ait üç gemi, BP’ye ait bir gemiye Hürmüz Boğazı’ndan geçerken alıkoyma giriminde bulundu. Ancak bir İngiliz savaş gemisinden gelen uyarıların ardından geri çekilmek zorunda kaldılar.
Körfez'deki en güçlü Batılı donanmaya sahip olan ABD, 9 Temmuz'da Hürmüz Boğazı’nı koruma çalışmalarına hız verirken, İngiltere, Körfez'deki petrol tankeri ve ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamak amacıyla ortak bir Avrupa deniz misyonu kurulması önerisinde bulundu.