Dera'da Rejimin Güvenlik Kaosu: Bir Yılda 560 Saldırı

Suriye'nin güney kesiminde yer alan Dera ilinde bir yıl içerisinde en az 560 saldırı gerçekleştirildiği rapor edildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Suriye'nin güneyindeki gerilim, bölge tamamiyle Esed rejiminin kontrolüne geçtiği günden bu yana dinmiyor.

Suikastların, bombalı saldırıların ve sabotajların her geçen gün daha da arttığı Dera'da tansiyon oldukça yüksek.

Bölgede çatışmalar ve saldırılar; rejime karşı hücre yapılanmaları kuran muhalifler, Esed rejimi, Şii milisler, Rusya destekli güçler ve IŞİD hücreleri arasında cereyan ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) aktardığı bilgilere göre, geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana bölgede bombalı saldırı, suikast ve silahlı saldırılar dahil olmak üzere 560'tan fazla olay yaşandı.

Bu olaylarda şimdiye dek 370'ten fazla kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında

- 9'u kadın, 9'u çocuk 95 sivil

- Rejim askerleri, istihbaratçıları ve rejimle iş birliği yapan kişilerden 179 kişi

- Aralarında liderlerin de olduğu, rejime katılan eski muhaliflerden 57 kişi

- Başta Hizbullah olmak üzere İran destekli Şii milis güçlerden 19 kişi

- Rusya destekli Beşinci Kolordu güçlerinden 19 kişi bulunuyor.

Dera ili

Rusya ve İran destekli Esed rejimi, 2018 yılının Haziran ayında Suriye'nin güneyinde muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik nihai saldırısını başlatmıştı. Saldırıların başlamasından yaklaşık bir ay sonra, 13 Temmuz'da Dera kent merkezi Esed rejimi tarafından ele geçirilmişti. Bu tarihin ardından ülkenin güneyinde muhalifler, kaleleri sayılan bölgeler fiilen kaybetmiş oldu.

Bir süre sonra Esed rejimi Kuneytre ilindeki bölgeleri de ele geçirdi. Böylece Suriye'nin güneyinde muhaliflerin hiçbir hakimiyeti kalmadı. Bölgedeki muhalif güçlerin bir kısmı İdlib'e gitmeyi tercih ederken, bazıları da Esed rejimiyle uzlaşmayı seçti. Rusya aracılığında Esed rejimiyle uzlaşan muhaliflerin bir bölümü silah bıraktı. Bir bölüm muhalif ise Esed rejimine katılarak varlıklarını devam ettirdi.

Silahlı muhalefet taban kazandı

Ancak, af ve uzlaşı anlaşmalarına rağmen Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin baskıları devam etti. Zorla askere alma, eski muhalif isimlere yönelik suikastlar, kaçırma gibi uygulamalar giderek arttı. Bu durum, Dera merkezli olmak üzere bölgede silahlı muhalefetin tekrar taban kazanmasına yol açtı.

Bölgede silahlı hücreler şeklinde yapılanan muhaliflerin resmi olarak kuruluşunu ilan ettiği ilk organizasyon ise, "Halk Direnişi" isimli grup oldu. Kasım ayının ortasında kurulan grup, Dera kırsalı merkezli olmak üzere geniş bir bölgede Esed rejimine karşı nokta saldırılar gerçekleştiriyor.

Grup daha çok suikastlar, el yapımı patlayıcı saldırıları gibi saldırıları tercih ediyor. Özgür Suriye Ordusu bayrağını kullanan grup, şimdiye dek Neva, Sanameyn, Nafus, Karak el Şarki gibi yerleşimlerde saldırılar gerçekleştirdi.

 

MEPA NEWS

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA