Şam’ın yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde, 1980’lerin başında küçük bir kasabada kurulan Seydnaya Hapishanesi, Esad ailesinin rejimine karşı çıkanların uzun süredir tutulduğu bir yer olarak biliniyor.
İnsan hakları örgütleri tarafından "insan mezbahası" olarak adlandırılan Seydnaya, bugüne kadar içinden hiçbir görüntü alınamayan, sıkı bir şekilde korunan bir sır olarak kalmayı başardı.
Hapishane hakkında bilinen detaylar, yalnızca eski gardiyanlar ve mahkumlarla yapılan görüşmeler sayesinde ortaya çıkarılabiliyordu.
Seydnaya Hapishanesi, yıllar boyunca Suriye Ordusu ve askeri istihbarat tarafından yönetildi. İnşasına 1980’lerin başında başlanan bu 1,4 kilometrekarelik hapishane, ilk mahkumlarını 1987 yılında, Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın iktidarının 16. yılında kabul etti.
Seydnaya Hapishanesi tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, iki ayrı tutukevi barındırıyordu. İnsan hakları örgütlerine göre, Beyaz Bina rejime sadakatinden şüphelenilen subaylar ve askerler için inşa edilmişti. Bu yapı, büyüyen tesisin güneydoğusunda yer alan L şeklinde bir binaydı.
Ana hapishane olarak bilinen Kırmızı Bina ise başlangıçta İslamcı gruplara üye olduklarından şüphelenilen rejim karşıtlarını barındırıyordu. İnsan hakları gruplarının serbest bırakılan mahkumlarla yaptığı görüşmelere göre, bu iki binada toplamda 10 ila 20 bin kişi tutulabiliyordu.
Pazar gününden bu yana sosyal medyada dolaşan ve BBC tarafından doğrulanan videolarda, onlarca hücreyi gösteren güvenlik kamerası ekranlarıyla dolu büyük bir gözlem odası dikkat çekti.
Uluslararası Af Örgütü’nün, hapishanenin eski gardiyanlarına dayandırdığı rapora göre, 2011’de iç savaşın başlamasının ardından Beyaz Bina’daki mahkumlar tahliye edildi ve yerlerine Beşar Esad rejimine karşı eylemlerde tutuklanan kişiler yerleştirildi.
Af Örgütü’ne konuşan eski bir yetkili, "2011’den sonra Seydnaya, Suriye’deki başlıca siyasi hapishane haline geldi," ifadelerini kullandı.