Filistin-İsrail Barışı için Avrupa Birliği, Suudi Arabistan Krallığı, Arap Devletleri Birliği, Mısır Arap Cumhuriyeti ve Ürdün'den Yeni Girişim
Avrupa Birliği, Suudi Arabistan Krallığı, Arap Devletleri Birliği, Mısır Arap Cumhuriyeti ve Ürdün ile birlikte Orta Doğu'daki barış sürecini yeniden canlandırmak için bir girişim başlattığını duyurdu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı ortak basın açıklamasına göre, BM 78. Genel Kurulu vesilesiyle bulundukları New York'ta oturum aralarında, elliye yakın Dışişleri Bakanının katılımıyla New York'taki BM genel merkezinde bir bakanlar toplantısı düzenlendi.
Açıklamada bu çabayla, bir barış anlaşmasına vardıklarında Filistinliler ve İsrailliler için barıştan elde edilecek getirileri en üst düzeye çıkaracak bir "Barışı Destekleme Paketi" oluşturmanın amaçlandığını, nihai statü anlaşmasına varılması koşuluyla, barışı destekleyecek ve tüm bölge halklarının bundan faydalanmasını sağlayacak ayrıntılı programlar ve katkılar üretmenin amaçlandığı, Barış Günü'nün bir fırsat ve vaat günü olmasını sağlamayı ve böylece bu güne ulaşmaya yönelik ciddi çabaları teşvik etmenin amaçlandığı belirtildi.
Barışa ulaşmayı hedefleyen girişimde, 1967 sınırlarında bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulacağı iki devletli çözümü esas alınıyor.
Yeni girişim çerçevesinde barışa varılmasının akabinde "Barışı Destekleme Paketi" uygulamaya koyulacak.
AB, Arap Birliği, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'ün temsilcileri, teknik düzeyde toplantılar yaparak paketin içeriğinin hazırlanmasına hemen başlayacak.
Bu çerçevede; barış sonrası potansiyel bölgesel, siyasi ve güvenlik iş birliği mekanizmalarının taslağını geliştirecek "Siyasi ve Güvenlik Çalışma Grubu", ticaret, yatırım, yenilik, ulaştırma altyapısı, doğal kaynaklar, iklim değişikliği ve çevre alanları da dahil olmak üzere ekonomik iş birliğine yönelik öneriler geliştirecek "Ekonomik ve Çevresel Çalışma Grubu" ile insani, kültürlerarası konularda işbirliğine yönelik teklifler geliştirecek "İnsani Boyut Çalışma Grubu" kuruldu.
Tarafların girişimle ilgili ortak yazılı açıklamasında, yeni çabanın Doğu Kudüs de dahil olmak üzere 1967'den bu yana işgal edilen Filistin topraklarının demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm eylemleri kınadığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, girişimin, Arap Barış Girişimi dahil olmak üzere halihazırda uluslararası düzeyde kabul görmüş parametrelerin ötesine geçmeyi hedeflemediğine işaret edildi.