Irak'ta Nüfus Sayım Sonuçları Açıklandı, Kerkük Sayımında Şüpheler Oluştu
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, 37 yıl aradan sonra 20 Kasım’da yapılan nüfus sayımının sonuçlarını açıkladı.
Sudani, elde edilen ilk sonuçlara göre ülkenin nüfusunun 45.4 milyona ulaştığını duyurdu.
Öte yandan iddialara göre, yapılan sayımda Kerkük ve Türkmeneli'ne başka ülkelerden kişiler getirildi, şehirlerin nüfusu fazla gösterildi.
Irak Türkmen Cephesi, yaptığı açıklamada, genel nüfus sayımı başlamadan ihlallerin yaşandığını paylaşarak, nüfus sayımı arifesinde Erbil ve Süleymaniye şehirlerinden Kerkük'e yüzlerce ailenin getirildiğini vurguladı.
Gelen ailelerin Kerküklü olmadıklarının tespit edildiğine dikkati çekilen açıklamada, bu adımın Kerkük'ün gerçek kimliğini ve demografisinin değiştirilmesine yönelik olduğu belirtildi.
Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ise sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada “Kerkük’te yapılacak olan nüfûs sayımında Mahmur kampından Kerkük’e nüfûs aktarımı devam ediyor. 2003 öncesinde Araplaştırılmaya çalışılan Kerkük, 2003 yılından sonra ise Kürtleştirmeye maruz kalıyor. Kerkük’te atılan bu adımlar, Kerkük’ün Türkmen kimliğini yok edemez.” diyerek tepki göstermişti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer almıştı: “Türkiye olarak, tüm kurumlarımızla, Irak Türkmenlerinin yanında duruyor, hak ve menfaatlerini gözetiyoruz.
Bu çerçevede, Irak’la aramızda dostluk köprüsü teşkil eden ve Kerkük’te yoğun bir nüfusa sahip olan Türkmen soydaşlarımızın huzur ve güvenlikleri, bu ülkeyle ikili ilişkilerimizdeki temel önceliklerimizdendir.
Irak’ta uzun yıllar sonra yapılmakta olan nüfus sayımı için IKB’deki Kürtlerin Kerkük’e yoğun şekilde intikallerine dair kamuoyuna da yansıyan gelişmeler yakından takip edilmiştir.
Söz konusu nüfus sayımında etnik kökene dair veri toplanmamış olsa da yoğun nüfus hareketliliği Iraklı Türkmen ve Arap kesimleri haklı olarak endişeye sevk etmiştir. Bu usulsüzlüğün, aslında Kerküklü olmayan kitlelerin oldubittiyle Kerkük nüfusuna dahil edilmesi sonucunu doğuracağı ve bunun ileride yapılacak seçimlere de etki edeceği açıktır.
Irak yetkili makamlarının, son yüz yıldır sayısız katliam ve zulme maruz kalmış Türkmen soydaşlarımızın, nüfus sayımı kapsamında yaşanan bu son gelişmeler nedeniyle bir kez daha mağdur edilmesine müsaade etmemesini bekliyoruz.
Kerkük’teki temel beklenti ve hassasiyetimiz, vilayette tarih boyunca oluşan demografik yapıyla oynanmaması ve Kerkük halkının, vilayetin asli bileşenlerinin üzerinde mutabık kaldığı biçimde yaşamaya devam etmesidir.”