İsrail Meclisi, UNRWA’nın İsrail’de Çalışmasını Önleyen Yasa Tasarısını Onayladı, Bütün Dünya Tepki Gösterdi
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilerle Dayanışma Ajansı’nın (UNRWA) İsrail içinde faaliyet göstermesini ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan iki yasa tasarısını kabul etti.
İsrail Meclisi (Knesset), Filistinli Mültecilerle Dayanışma Ajansı (UNRWA)'nın İsrail'in kontrolü altındaki bölgelerde Filistinli mültecilere hizmet sağlamasına olanak tanıyan 1967 tarihli anlaşmayı iptal ederek; UNRWA’nın İsrail içinde çalışmasını ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan iki yasa tasarısını onayladı.
Dün gerçekleştirilen İsrail kabine toplantısındaki oylamada, 92 milletvekili UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini yasaklayan tasarı lehinde oy kullanırken, 10 milletvekili aleyhte oy kullandı. UNRWA'yı “terör” grubu ilan eden ve İsrailli yetkililerin ajansla herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan ikinci yasa tasarısı ise 87-9 oyla kabul edildi.
UNRWA’dan karara tepki
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı resmi açıklamada, UNRWA’nın alternatifi bulunmadığını söyledi. Lazzarini, İsrail’in kabul ettiği yeni yasalara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“İsrail Parlamentosu Knesset'in bugün UNRWA'ya ilişkin olarak kabul ettiği ve uygulanması halinde UNRWA'nın BM Genel Kurulu tarafından yetkilendirildiği üzere Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki temel çalışmalarını sürdürmesini engellemesi muhtemel olan iki yasadan derin endişe duyuyorum. Bu konuyu BM Genel Kurulu'nun dikkatine sunuyorum ve durum geliştikçe Meclisi yakından bilgilendireceğim.”
Uluslararası tepkiler
İsrail'in UNWRA'nı faaliyetlerini yasaklamaya yönelik attığı adıma tepki gösteren Türk Dışişleri Bakanlığı, kararın uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini ifade etti. Açıklamada, İsrail'in bu kararla iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı amaçladığına dikkat çekildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNRWA'nın Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında Filistinli mültecilere yardım sağlamada temel bir role sahip olduğunu söyledi. Ajansın alternatifinin olmadığını ifade eden Guterres, yasaların uygulanmasının, Filistinli mülteciler için çok olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunarak, İsrail’e BM Şartı, uluslararası hukuk ve insancıl hukuka uygun hareket etmesi çağrısı yaptı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Bu yasa uluslararası hukuka ve insanlığın temel ilkelerine tamamen aykırıdır. Tüm BM kuruluşları, tüm BM üye devletlerinin uymak zorunda olduğu BM şartını koruyup uygulayarak kurallara dayalı uluslararası düzeni somutlaştırmaktadır” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, "İsrail hükümetinin UNRWA'ya ve UNRWA çalışanlarına karşı elinde tuttuğunu iddia ettiği bilgileri paylaşması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bildiğimiz kadarıyla İsrail hükümeti bugüne kadar UNRWA'yla ilgili hiçbir kanıt sunmadı" diyen Miller, İsrailli yetkililerin, UNWRA ve çalışanlarının bir terör saldırısına karıştıklarına dair iddialarına yönelik harekete geçilmesini istiyorlarsa bunun kantını sunmaları gerektiğini kaydetti.
Pek çok devlet İsrail’in kararına tepki gösteriyor.