Anlaşmada, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin 60 gün içinde güney sınır bölgesine konuşlanarak bölgenin kontrolünü devralması öngörülüyor.
Antlaşma kapsamında, Hizbullah unsurlarının söz konusu bölgeden silahsızlandırılarak Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesinin planlandığını belirten Biden, bu süreçte İsrail askerlerinin kademeli olarak bölgeden çekileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararına uygun olarak, Lübnan'daki grupların yeniden silahlanmasını engellemek amacıyla, Lübnan’a yapılacak silah satışları ve ülke içindeki silah üretimi Lübnan hükümetinin denetimine tabi olacak.
Öte yandan, basında yer alan bir iddiaya göre, "ABD, Hizbullah’ın antlaşmayı ihlal ettiğinin tespit edilmesi durumunda İsrail’e yeniden saldırı hakkı tanıyan ve antlaşma metninde yer almayan bir taahhütte bulundu."
Lübnan Başbakanı Mikati, varılan ateşkes kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Mikati ateşkesin, Lübnan'da sükunet ve istikrarın sağlanması, yerinden edilenlerin evlerine ve şehirlerine dönüşleri yönünde önemli bir adım olmasının yanı sıra bölgesel istikrarın sağlanmasına da yardımcı olduğunu belirtti.
Mikati, buna karşılık İsrail'in de ateşkes kararına tam olarak uymasını, Lübnan'da işgal ettiği tüm alan ve bölgelerden çekilmesini ve BMGK'nın 1701 sayılı kararına tam olarak uymasını talep etti.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı'ndan Lübnan ile yapılan ateşkesi 'Tarihi bir hata' olarak nitelendirdi
Itamar Ben-Gvir X sosyal ağında yaptığı paylaşımda İsrail'in Lübnan'dan çekilmek için kendi güvenlik kuşağına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Aksi takdirde füzeler Manara'ya, Avivim'e, Kiryat Şmona'ya, tüm kuzeye ve tüm İsrail'e fırlatılacak ve sonunda tekrar Lübnan'a dönmek zorunda kalacağız. Bu tarihi bir hatadır" dedi.
Dışişleri Bakanlığı: Lübnan'da ateşkesin kalıcı olmasını temenni ediyoruz
Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerin olumlu sonuçlanmasının Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını ve ateşkesin kalıcı olmasının temenni edildiğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Lübnan'da ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerin olumlu sonuçlanmasını memnuniyetle karşılıyor ve ateşkesin kalıcı olmasını temenni ediyoruz. İsrail'in ateşkese harfiyen uyması ve Lübnan'da yol açtığı zararı tazmin etmesi için uluslararası toplum tarafından baskı kurulmalıdır. Türkiye, Lübnan'da iç barışın tesisi amacıyla gerekli desteği sunmaya hazırdır. Bu vesileyle, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Gazze'de bir an önce kalıcı ve kapsamlı ateşkes ilan edilmesi ve İsrail'in saldırgan politikalarına son vermesi gerektiğini hatırlatmak isteriz" denildi.
Diğer İçerikler