Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Mısır-İsrail İlişkileri Son 45 Yılın En Düşük Seviyesinde

Gazze Anlaşmazlığı, İsrail-Mısır ilişkilerini 1979'daki barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana görülmemiş düzeyde bozdu.
SDE Editör
21 Ağustos 2024 13:27
A+
A-

BAE merkezli The Nation’da yer alan haberde, kaynaklar anlaşmazlığın, 1979'daki barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana görülmemiş düzeyde ilişkileri bozduğunu söylüyor.

The National'a konuşan kaynaklar, Kahire ile İsrail arasında Gazze-Mısır kara sınırının Filistin tarafındaki kontrolü ve sınır şeridi konusunda yaşanan anlaşmazlığın, iki komşu arasındaki ilişkileri 45 yıl önce imzalanan tarihi barış anlaşmasından bu yana görülmemiş bir seviyeye taşıdığını söyledi.

Kaynaklara göre, Mısır, Kahire'deki görüşmeler sırasında son 48 saatte İsrail güvenlik yetkililerine, sayıları ne olursa olsun, her iki bölgede de İsrail güçlerinin varlığına asla müsamaha göstermeyeceğini bildirdi. Mısır ayrıca, İsrail'i, diğer şeylerin yanı sıra, bu bölgelere İsrail birliklerinin konuşlandırılmasını yasaklayan ikili anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.

İsrail, Mayıs ayında Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdi ve daha sonra Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki Salah Al Din sınır şeridini, yani Philadelphi Koridoru'nu ele geçirdi.

Kaynaklardan biri Salı günü, "İsrailliler güçlerini orada tutmakta ısrar ettiler ve orada yalnızca sınırlı sayıda asker konuşlandırılacağını gösteren gerçek zamanlı uydu görüntülerini paylaşacaklarına söz verdiler," dedi Ancak, "Mısırlılar teklifi kesin bir dille reddettiler ve bunun yerine oraya ABD veya BM birliklerinin konuşlandırılmasını önerdiler, İsrail de bunu reddetti".

Emekli Mısır ordusu generali ve analisti Samir Farag, yakın zamanda verdiği bir televizyon röportajında, İsrail'in sınır kapısından ve sınır şeridinden çekilmemesi halinde Mısır'ın Uluslararası Adalet Divanı'ndan karar isteyeceğini veya BM Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunacağını söyledi.

İsrail'in bu iki bölgeyi ele geçirmesinin, Mısır ile İsrail arasında 2005 ve 2014 yıllarında yapılan anlaşmaları ihlal ettiğini sözlerine ekleyen yetkili, ilk anlaşmanın Gazze ile Mısır arasındaki mal ve insan akışını düzenlemek için kurulduğunu, ikinci anlaşmanın ise bu düzenlemeleri daha da güçlendirdiğini ve askeri tırmanışı önlemek için ek güvenlik önlemleri aldığını söyledi.

Görüşleri hükümetin görüşlerini yansıtan General Farag, "Mısır, İsrail tarafından yaratılan fiili durumu asla kabul etmeyecektir" dedi. "Bu iki anlaşmadan asla vazgeçmeyeceğiz çünkü bunlar bağlayıcı uluslararası anlaşmalardır. İsrail ısrar ederse, sınırın bizim tarafımıza zırhlı bir tümen konuşlandırarak karşılık verebiliriz."

İsrail'in bu hareketi, bunu ulusal güvenliğinin ihlali ve ABD destekli 1979 barış antlaşmasının metnine eklenen iki anlaşmanın ihlali olarak gören Mısır'ı derinden öfkelendirdi. Buna karşılık Mısır, geçen yıl Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye akan insani yardımın ana giriş noktası olan Rafah sınır kapısının kendi tarafını kapattı.

Ayrıca, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan Uluslararası Adalet Divanı'ndaki davasında Güney Afrika'ya katılmayı planladığını da söyledi. Henüz somut bir adım atmadı.

Bu arada, İsrailli ve Mısırlı yetkililer anlaşmazlığı çözmek için görüşmelerde bulunuyor ancak ilerleme kaydedilemiyor. Hamas, İsrail'in kara sınır kapısından ve sınır şeridinden çekilmesini, ateşkes anlaşmasını kabul etmek ve Ekim ayından bu yana Gazze'de tuttuğu rehineleri serbest bırakmak için şartlarından biri haline getirdi.

Kaynaklar, anlaşmazlığın Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi arasında hükümetin yaz merkezi olan Yeni Alameyn'de gerçekleşen görüşmelerin ana konularından biri olduğunu doğruladı.

Kaynaklar, ABD'nin son haftalarda İsrail ile Hamas arasında ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı müzakerelerden ayrı olarak ele alınan anlaşmazlıkta arabulucu olarak tam anlamıyla görev aldığını, Gazze'de ateşkes sağlanması ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeler yapıldığını aktardı.

Mısır, İsrail'in güvenlik nedeniyle bölgeye geri dönmeyi gerekli görmesi halinde süreci yavaşlatacağından veya tamamen terk edeceğinden endişe ederek, ABD'nin İsrail'in Refah kapısından ve sınır şeridinden kademeli olarak çekilmesi yönündeki teklifini de reddetti.

 

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.