Euronews
Halkın katılımının yüksek olması amacıyla üç güne yayılan oylama 22 Nisan tarihinde sona erecek. Mevcut Mısır Anayasası'na göre devlet başkanlığının görev süresi dört yıllık iki dönemle sınırlı. Referandumda kabul sonucunun çıkması durumunda devlet başkanlığının görev süresi dört yıldan altı yıla yükselecek.
Görevdeki ikinci dönemini icra etmekte olan Sisi'ye özel değişiklik ile de cumhurbaşkanının üçüncü dönem için seçime katılması ve böylelikle 2030 yılına kadar görevde kalması mümkün olabilecek. Değişiklik ayrıca devlet başkanına hakim atamalarından, askeri konulara ve bir üst meclis kurulmasına kadar birçok alanda yeni yetkiler tanınmasının önünü açabilecek.
Evet ve Hayır kampanyaları ne diyor?
Sisi'yi destekleyenler devlet başkanının görev süresinin uzatılmasının büyük kalkınma projeleri ve ekonomik reformların tamamlanması için ihtiyaç duyduğu zamanı sunmak adına önemli olduğunu belirtiyor.
Ancak değişikliği eleştirenler Sisi'nin gücünü pekiştirmesinin ülkeyi yeniden otoriter bir yönetim modeline dönüştürmesinden endişeli.
Başkent Kahire sokaklarında "İstikrar ve güvenliğe evet de" yazılı afişler göze çarparken, muhalif partilerin seçmenlere değişikliği reddetmeleri yönündeki kampanya afişlerini asmalarına izin verilmediği gelen haberler arasında. Hayır kampanyası yürüten gruplar sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.
Sisi'nin dört yıllık görev süresinin iki yıl daha uzatılmasını öngören anayasa değişikliği Salı günü Mısır parlamentosunda kabul edildi. Çoğunluğu Sisi taraftarlarının oluşturduğu mecliste, 531 milletvekili anayasa değişikliğini kabul ederken, 22 kişi de karşı oy kullandı. Referandum tarihi parlamentodaki oylamadan 24 saat sonra duyuruldu.
Abdülfettah el-Sisi, Mısır'da demokratik seçimle işbaşına gelen ilk sivil cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının ardından 2014'te düzenlenen seçimlerde cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.