Riyad'da İki Devletli Çözüm için Küresel İttifak Yüksek Düzeyli Toplantısı Düzenlendi
Çarşamba günü Riyad'da, “İki Devletli Çözüm için Küresel İttifak'ın Yüksek Düzeyli Toplantısı” düzenlendi. İki gün sürecek olan toplantının amacı, Ortadoğu'da kalıcı ve kapsamlı bir barışa giden yolda Filistin devletinin ve iki devletli çözümün inşası ve uygulanması için belirli bir takvim sunmak.
Koalisyonun ilk adımı Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda atıldı
Suudi Arabistan geçtiğimiz Eylül ayında, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Filistin meselesi ve barış çabalarına ilişkin bakanlar toplantısı sırasında Arap ve İslam ülkeleri ile Avrupalı ortakları adına İki Devletli Çözümün Uygulanması için Uluslararası Koalisyon’un kurulduğunu duyurmuştu.
Faysal bin Ferhan konuşmasında, “Yakın zamanda Filistin'i tanıyan ülkelere takdirlerimizi yineliyor ve tüm ülkeleri aynı kararı alma cesaretini göstermeye ve Filistin'i tanıyan 149 ülkeden oluşan uluslararası konsensüse katılmaya çağırıyoruz. İki devletli çözümün uygulanması, çatışma ve acı döngüsünü kırmak ve İsrail de dâhil olmak üzere tüm bölgenin güvenlik ve bir arada yaşama imkânına sahip olduğu yeni bir gerçekliği hayata geçirmek için en iyi çözümdür” demişti.
Faysal bin Ferhan konuşmasında “İki Devletli Çözümün Uygulanması için Uluslararası Koalisyon”un kurulduğunu şu sözlerle ilan etmişti: “Bugün, Arap ve Müslüman ülkeler ile Avrupalı ortaklarımız adına, İki Devletli Çözümün Uygulanması için Uluslararası Koalisyon'un kurulduğunu duyuruyor ve sizleri bu girişime katılmaya davet ediyoruz. Adil ve kapsamlı bir barışa giden güvenilir ve geri döndürülemez bir yol elde etmek için elimizden geleni yapacağımızı vurguluyoruz. Uluslararası barış ve güvenlik adına bu çatışmanın sona erdirilmesine yapacağınız katkıları duymak için sabırsızlanıyoruz.”
Uluslararası koalisyonun üyeleri
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Gazze Ortak Temas Grubu üyeleri (Bahreyn, Mısır, Endonezya, Ürdün, Filistin, Katar, Türkiye, Mısır, Nijerya) ile Avrupa Birliği (AB) ve Norveç koalisyonun üye ülkeleri. İlk toplantıya ev sahipliği yapan Suudi Arabistanın uluslararası koalisyonun diğer üyeleriyle tam bir ortaklık içinde çalıştığı bildiriliyor.
Nitekim, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan başkanlığındaki toplantıya yaklaşık 90 ülkeyi temsil eden üst düzey yetkililer ve diplomatlar ile bölgesel ve uluslararası örgütler katıldı.
Sonraki süreçler
İlk takip toplantısı Riyad'da başlayan girişimin daha sonra Brüksel, Kahire, Amman, Oslo, Ankara ve muhtemelen başka yerlerde devam edecek olan diğer takip toplantılarıyla sürdürülmesi, uluslararası koalisyonun iki devletli çözümü uygulamaya yönelik çalışmalarının bir dizi spesifik konuya odaklanması bekleniyor.
İlk toplantıdan beklentiler
Riyad toplantısı, toplantıların sonuçlarının siyasi düzeye nasıl taşınacağı ve uygulanacağı konusunda somut sonuçlar elde etmeyi, Filistin devletinin ve iki devletli çözümün inşası ve uygulanması için belirli bir zaman çizelgesi sağlamayı ve uluslararası hukuk ve ilgili tüm BM kararlarının uygulanmasına ilişkin hesap verebilirliğin nasıl sağlanacağı da dahil olmak üzere iki devletli bir çözüm olasılığını korumak için önlemler almayı amaçlıyor.
İki Devletli Çözümün Uygulanması için Küresel İttifak'ın Riyad'daki toplantısı sırasında Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın Lübnan ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere bir Arap-İslam zirvesi çağrısında bulunacağını açıkladı.
Riyad'daki toplantıda ayrıca, Gazze'deki en büyük insani yardım aktörü ve iki devletli çözüm hayata geçirilene kadar insani müdahalenin bel kemiği olan UNRWA'nın çalışmaları da ele alınıyor.