Ülkede, bu militanların İran destekli Iraklı silahlı gruplara entegre olabileceğine dair kaygılar giderek büyüyor.
Bir Iraklı güvenlik yetkilisinin verdiği bilgilere göre, yabancı savaşçılar 7-8 Aralık tarihleri arasında Irak’a geçti.
Söz konusu militanlar, çoğunlukla İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından örgütlenen Şii Fatimiyyun ve Zeynebiyyun tugaylarına mensup savaşçılardan oluşuyor. Bu gruplar, 2011’de başlayan Suriye iç savaşında, Esad rejimini ayakta tutmak için kritik bir rol üstlenmişti.
Başlangıçta Şii dini bölgeleri koruma amacıyla bölgeye gönderilen bu savaşçılar, Halep ve Şam gibi büyük çatışma bölgelerinde ön cephede savaşarak rejime destek verdi.
Afgan ve Pakistanlı militanların Irak’a geçişi, bazı Suriye rejim güçlerinin de bu ülkeye geri çekildiği döneme denk geldi. Suriyeli askerlerin, insani gerekçelerle Albukemal sınır kapısından Irak’a giriş yapmalarına izin verildiği bildirildi.
Aynı dönemde, Esad rejimiyle bağlantılı binlerce Iraklı milis savaşçısı da Anbar ve Musul (Ninova) vilayetleri üzerinden Irak’a çekildi. Bu milis gruplara yabancı savaşçıların da eşlik ettiği belirtildi.
Irak Savunma Bakanlığı, o dönemde Suriye askeri personelinin kabul edildiğini doğrularken, Irak’ta yabancı milislerin barındırıldığı iddialarını reddetti.
Iraklı güvenlik yetkilileri, Afgan ve Pakistanlı savaşçıların sayısının "önemsiz" olduğunu söylese de, bu grupların varlığı Irak parlamentosunda ciddi endişelere yol açtı.
Iraklı Vekillerden Yabancı Milisler Konusunda Uyarı
Iraklı milletvekili Adnan el-Zurfi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Irak’taki yabancı silahlı grupların küresel terör izleme listesinde yer aldığını belirterek bu durumun ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu söyledi.
2020 yılında hükümet kurmakla görevlendirilen el-Zurfi, Irak makamlarını bu grupları barındırmakla suçladı ve söz konusu militanların anavatanlarının onları geri kabul etmeyi reddettiğini ileri sürdü.
"Bu gruplar terör örgütü olarak sınıflandırılmış durumda ancak Irak hükümeti onların ülkede kalmasına izin veriyor. Oysa Irak, zaten çok sayıda güvenlik tehdidiyle mücadele ediyor," diyen el-Zurfi, bu grupların resmi hükümet kamplarında konuşlandırıldığını iddia ederek, durumun Irak’ın ulusal güvenliğini tehlikeye atabileceğini vurguladı.
El-Zurfi’nin açıklamalarının ardından, Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Yaser Vatout, Cuma günü yaptığı açıklamada parlamentonun yabancı milislerin varlığına ilişkin bir soruşturma başlatacağını duyurdu.
Kaynak: The New Arab
Diğer İçerikler