Hamas yetkilisi, Suriye'ye giderek Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'yı tebrik edeceğini ve gelişmeler hakkında bilgi vereceğini açıkladı.
Ayrıca, İran'ın Filistin direnişine verdiği destek ile Hamas'ın Suriye yönetimiyle olan ilişkilerinin çelişmediğini belirtti.
Hamas, yalnızca Filistin davasına hizmet eden bir direniş hareketi olma kararlılığını vurguladı. Şara'nın, Esad rejimi tarafından el konulan mülkleri Hamas'a geri verdiği de ifade edildi.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze planının başarısız olacağını belirtti.
Şara, "Hiçbir güç, bir halkı topraklarından edemez" diyerek Filistinlilerin topraklarını terk etmediğini vurguladı. Trump'ın planını bir suç olarak nitelendirirken, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki işgalini de uluslararası hukuku ihlal eden bir suç olarak tanımladı.
Hamas ile Esad rejimi arasındaki ilişki, 1990'ların sonlarından itibaren gelişmeye başladı. 1998'de Hafız Esad, Hamas'ın Suriye'de faaliyet göstermesine izin verdi. 1999'da, Ürdün'den sınır dışı edilen Hamas lideri Halid Meşal ve ekibi, Şam'a yerleşti.
Ancak, 2012'de Suriye iç savaşının etkisiyle Hamas, Esad rejimine karşı tavır alarak Suriye'den ayrıldı. Esad yönetimi, Hamas'ın muhaliflere destek vermesi nedeniyle örgütün Suriye'deki ofislerine ve mülklerine el koymuş, bazı yetkilileri tutuklamıştır.