Atama, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Culani, Beşar Esad'ın başbakanı Muhammed Gazi Celali ve Muhammed el-Beşir arasında gerçekleşen üçlü bir toplantının ardından duyuruldu.
Muhammed el-Beşir kimdir?
Muhammed el-Beşir, 1983 yılında İdlib'in Cebel Zaviye bölgesinde doğdu. Halep Üniversitesi'nden elektrik mühendisliği alanında lisans diploması alan Beşir, 2021 yılında İdlib Üniversitesi'nde şeriat ve hukuk alanında ikinci bir lisans eğitimini tamamladı. Kamu yönetimi ve proje yönetimi süreçleri uluslararası sertifikalara sahip olan Beşir, ileri düzeyde İngilizce biliyor.
El-Beşir, 2011 yılında Suriye Gaz Şirketi'nde yönetici olarak görev yaptı. Daha sonra iki yıl boyunca Suriye Evkaf Bakanlığı'nda İslami eğitimden sorumlu genel müdür olarak çalıştı.
2021'de Beşir, devlet kurumlarındaki görevini bırakarak "askeri alanda devrimcilerin saflarına" katıldı ve 2022-2023 yılları arasında SKH'nin üçüncü başbakanı olan selefi Ali Keda'nın hükümetinde Sosyal İşler ve Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.
Ocak 2024'te ise Kurtuluş Hükümeti Şura Konseyi onu başbakan seçti.
Beşir, ocak ayından beri HTŞ'ye bağlı Suriye Kurtuluş Hükümeti'ne (SKH) liderlik ediyordu. Bu hükümet sadece Suriye'nin kuzeybatısı ile İdlib'in bir kısmını yönetiyordu.
4 Aralık'ta Halep'te, hükümet ofislerini ve kurumlarını el değiştirmesi ve yeniden faaliyete geçirme sürecine nezaret etti.
Yeni kabinede kimler var?
Suriye'de Şam'daki hükümeti yönetecek kabinede yer alacağı ileri sürülen bakanlar ise şu şekilde;
Adalet Bakanı: Şadi el Veysi
İçişleri Bakanı: Muhammed Abdurahman
Maliye Bakanı: Basel Abdülaziz
Ziraat Bakanı: Muhammed el Ahmet
İletişim Bakanı: Muhammed el Umar
Vakıflar Bakanı: Husam haj Hüseyin
Sağlık Bakanı: Mazin Duğhan
Eğitim Bakanı: Andülmunim Abdülhafız
Yerel Yönetim Bakanı: Muhamme Müslim
Kalkınma Bakanı: Fadi el Kasım
Savunma Bakanı'nın ise Ahmet el Şarra olarak bilinen Golani’nin olması bekleniyor.
HTŞ Lideri Ebu Muhammed el Culani (Ahmed Hüseyin el-Şaraa) kimdir?
Ahmed Hüseyin el-Şaraa adı ile 1982’de Riyad’da (Suudi Arabistan) doğdu. Babası Hüseyin el-Şara orada petrol mühendisi olarak çalışıyordu. 1989’da 7 yaşında ailesi ile birlikte Suriye’ye döndü.
Köken olarak Golanlı bir ailenin çocuğu olan ve bu sebeple Culani künyesini kullanan Şaraa gençliği boyunca Şam’ın Mezze mahallesinde ikamet etti.
Şam Üniversitesi Medya Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda kesip Irak’ta ABD güçlerine karşı savaşa katılmaya gitti. Musul’da ABD unsurlarına karşı çatışmalara girdikten kısa bir süre sonra Zerkavi’nin liderliğindeki Irak el-Kaidesi’ne katıldı.
2006’da Amerikan güçleri tarafından yakalanarak tutuklandı. Ebu Gureyb, Taci ve Bucca hapishanelerinde 5 sene tutuklu kaldı.
Mart 2011’de Taci hapishanesinden salınan Culani yanındaki az sayıda adamıyla Suriye’ye geri döndü. 2012’de Suriye’de Nusra Cephesi’ni kurdu. Daeş lideri Bağdadi’nin Nusra Cephesi’nin kendilerine bağlı olduğuna dair beyanı üzerine el-Kaide’ye biatlı olduklarını açıkladı.
Culani, 2016 yılında Nusra Cephesi’ni fesh ederek Şam Fetih Cephesi’ni kurdu. 28 Ocak 2017'de Şam'ın Fethi Cephesi'nin feshedildiğini ve daha büyük bir Suriyeli muhalif örgüt olan Hey'etu Tahrîri'ş-Şâm ile birleştiğini duyurdu
El-Kaide'den ayrıldığından beri Culani, cihatçı görüşlerden ziyade Suriye'de kurumsal yönetime odaklanarak uluslararası meşruiyet arayışına girdi. Kontrol ettiği topraklarda vergi toplayan, kamu hizmetleri sağlayan ve bölge sakinlerine kimlik kartı veren bir yönetim kurdu. Culani'nin yönetimi altında İdlib önemli bir gelişme kaydetti ve tarihsel olarak en yoksul vilayet olmasına rağmen Suriye'nin en hızlı büyüyen bölgesi haline geldi.