Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin diplomatik girişimleriyle toplantının gündemine, Suriye’nin İİT üyeliğinin yeniden canlandırılması konusu eklendi. Yapılan müzakerelerin ardından kabul edilen karar tasarısıyla, Suriye’nin yaklaşık 13 yıldır askıda olan İİT üyeliği resmen yeniden aktif hale getirildi.
Suriye, 13 Yıl Sonra İİT’deki Yerini Aldı
Kararın kabul edilmesinin ardından, Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani toplantıya davet edildi. Şeybani, ülkesini temsilen İİT toplantısında Suriye masasındaki yerini aldı. Bu gelişme, Türkiye’nin aktif diplomatik çabalarının bir sonucu olarak değerlendirilirken, Suriye’nin İİT’ye dönüşü, bölgesel dengeler açısından da önemli bir adım olarak yorumlandı.
Suriye’nin Üyeliği Neden Askıya Alınmıştı?
Suriye’nin İİT üyeliği, 2012 yılında Beşar Esad yönetiminin kendi halkına yönelik artan şiddet politikaları nedeniyle askıya alınmıştı.
24 Haziran 2012 tarihinde Cidde’de düzenlenen İİT Olağanüstü İcra Komitesi toplantısında, Suriye’deki iç savaş ve Esad rejiminin saldırıları ele alınmış, üyeliğin askıya alınması yönünde bir tavsiye kararı çıkmıştı.
Bunun ardından, 14-15 Ağustos 2012 tarihlerinde Mekke’de gerçekleştirilen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi’nde alınan karar doğrultusunda, Suriye’nin İİT üyeliği resmen askıya alınmıştı.
Türkiye’nin diplomatik çabalarıyla yaklaşık 13 yıl sonra bu karar revize edilerek, Suriye yeniden İİT’ye üye oldu.
Suriye’nin İİT’ye dönüşü, sadece örgüt içindeki konumunu yeniden kazanması açısından değil, bölgedeki diplomatik ilişkilerin normalleşmesi ve Arap dünyasıyla entegrasyon sürecinin hızlanması açısından da önemli bir gelişme olarak görülüyor.