Mahkeme, yaptığı açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı, kendi talebi üzerine İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT), Birleşmiş Milletler, Diğer Uluslararası Kuruluşlar ve Üçüncü Devletlerin İşgal Altındaki Filistin topraklarındaki ve bunlarla ilgili mevcudiyeti ve faaliyetleri ile ilgili olarak İsrail'in Yükümlülüklerine ilişkin danışma duruşmalarına katılma yetkisi vermiştir.
Karar, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın BM Genel Kurulu tarafından başlatılan davaya katkıda bulunma talebinin ardından geldi.
Açıklamaya göre, UAD Başkan Vekili Yargıç Julia Sebutinde, İİT'nin UAD Tüzüğü'nün 66. maddesi uyarınca Mahkeme önündeki hukuki soruna ilişkin ilgili bilgileri muhtemelen sağlayacağını belirtti.
Bu nedenle İslam İşbirliği Teşkilatı'na, Mahkeme tarafından belirlenen son tarih olan 28 Şubat'a kadar yazılı bir beyan sunma yetkisi verildi.
Mahkeme davanın sonraki usuli adımlarını henüz belirlemedi.
İstişari işlemler, İsrail'in Filistin Toprakları'ndaki eylemlerine ilişkin uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarını incelemeye yönelik daha geniş yasal çabaların bir parçasıdır.
Çoğunluğu Müslüman olan ülkeleri temsil eden 57 üyeli bir blok olan İslam İşbirliği Teşkilatı, sürekli olarak Filistinlilerin haklarını savundu ve konuyla ilgili uluslararası hukuki ve diplomatik çabalarda aktif bir rol üstlendi.
UAD'nin tavsiye niteliğindeki görüşleri, yasal olarak bağlayıcı olmasa da, uluslararası hukuk ve diplomaside önemli bir ağırlık taşıyor ve çoğu zaman tartışmalı jeopolitik konulardaki küresel tartışmaları etkiliyor.
Diğer İçerikler