Ürdün’de İslamcı Muhalefet Parlamento Seçimlerinde Büyük Kazanımlar Elde Etti
5 milyon 80 bin 858 seçmenden 1 milyon 638 bin 348’nin katılımıyla (%32) gerçekleşen seçim sonuçlarına göre, Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı olan İslami Eylem Cephesi (IAF), uzun süredir aşiret ve hükümet yanlısı grupların hakim olduğu 138 üyeli parlamentodaki 31 sandalye kazanarak en büyük muhalefet bloku haline geldi. IAF, 2020 yılında yapılan seçimde 130 sandalyenin sadece 5’ini kazanmıştı.
20’inci dönem seçiminde uygulanan yeni seçim yasası, parlamentodaki tüm sandalyelerin yüzde 30'unun (41 sandalye) siyasi partilere tahsis edilmesini zorunlu kılıyor. Bu oran 21’inci ve 22’nci dönem parlamento seçimlerinde katlanarak artacak.
IAF geleneksel kentli muhafazakar Müslüman tabanından daha geniş bir seçmen grubuna hitap etmek için ittifaklar kurmayı başardı ve kabile liderleri ve Hristiyanlar da dahil olmak üzere adayları başarıyla çıkardı.
İhvan bağlantılı IAF'ın seçimlerdeki performansı, İsrail ile savaş halinde olan Hamas'a Ürdün halkının verdiği desteğin bir yansıması olarak görülüyor. Diğer yandan bu sonucu, Ürdün ile İsrail arasındaki 1994 yapılan barış anlaşmasının reddedilmesi anlamına gelen bir "halk referandumu" olarak değerlendirenler de var.
11 milyon nüfuslu Ürdün’de, UNRWA'ya göre, Ürdün'de toplamda kayıtlı 2.307.011 Filistinli mülteci bulunuyor. Ürdün nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı Filistinli olup, 1948'deki savaşta evlerinden kaçan veya zorla çıkarılan ailelerin torunlarıdır. İsrail, yurtlarını terk eden Filistinlilerin geri dönmelerine asla izin vermedi.