“North Press ajansına” verdiği röportajda Abdi, yaklaşık üç hafta önce göreve başlayan Suriye Geçiş Dönemi Başkanı Ahmed el-Şaraa’yı tebrik etti.
"SDG, Ulusal Birlik ve İstikrarı Destekliyor"
Mazlum Abdi, SDG’nin istikrar ve ulusal birliği hedefleyen tüm girişimleri desteklediğini belirtti. Şam yönetimiyle müzakereler için zemin hazırlama çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Abdi, ciddi ve amaç odaklı diyaloğun, Suriye’nin en yüksek ulusal çıkarlarını gözeten çözümlere ulaşmanın en etkili yolu olduğunu ifade etti.
Afrin’e gerçekleştirdiği ziyareti değerlendiren Abdi, Şaraa’nın bu adımını, bölgenin asli sakinlerinin güvenli şekilde geri dönüşünü teşvik eden ve diyaloğu güçlendiren önemli bir girişim olarak nitelendirdi. Ayrıca, geçiş dönemi başkanı Şaraa’yı, YPG kontrolundaki Kuzeydoğu Suriye’ye de davet etti.
Şam Yönetimi ile Görüşmeler Devam Ediyor
Mazlum Abdi, “SDG” ile Şam yönetimi arasında bazı konularda mutabakat sağlandığını ancak bazı meselelerin hala tartışıldığını aktardı. “SDG”’nin adalet ve eşitliğe dayalı, hiçbir ayrımcılığın ve siyasi kota sisteminin olmadığı bir Suriye’nin birliğine bağlı olduğunu iddia etti.
Şaraa ise daha önce SDG ile bazı detaylar konusunda görüş ayrılıkları yaşandığını açıklamıştı. Abdi de bu konuda Şam yönetiminin SDG bünyesindeki yabancı savaşçıların çıkarılmasını, güvenlik sorumluluklarının, IŞİD tutuklularını da kapsayacak şekilde Suriye hükümetine devredilmesini ve merkezi hükümet kurumlarının Kuzey ve Doğu Suriye’ye geri dönmesini talep ettiğini belirtti.
"Suriye’nin Güvenliği İçin İş Birliği Şart"
Mazlum Abdi, bölgenin korunması ve terörle mücadelenin ulusal bir sorumluluk olduğunu ve bu çerçevede tüm taraflar arasında üst düzey koordinasyonun sağlanması gerektiğini ifade etti.
Tüm Suriyelilerin üzerinde mutabık kalacağı bir ulusal çözüme açık olduklarını belirten Abdi, SDG’nin önümüzdeki süreçte Şam’a bir ziyaret daha planladığını ve uzlaşmaya varılan çözümleri hayata geçirmek için net bir eylem planı üzerinde görüşmeler yapacaklarını açıkladı.
Daha Önce BBC ile Röportajında İran’la Bir Bağlantısı Olmadığını Söylemişti
Abdi, İran ile herhangi bir gizli ya da açık ilişkilerinin olmadığını ve İran’ın, Suriye’nin eski yönetiminin müttefiki olarak, merkezi hükümet ile Kürtler arasındaki ilişkilerde olumsuz bir rol oynadığını ve Beşar Esad yönetiminin Rojava’daki özerk bölgeyi tanımasını engelleyen faktörlerden biri olduğunu belirtmişti.
“Kimsenin Dostluk Elini Geri Çevirmeyiz. İsrail ve Amerika Bölgede Etkili”
Beşar Esad’ın düşüşünün ardından İsrailli yetkililer defalarca “Suriye’deki Kürtlere”(YPG) destek verdiklerini açıkladılar. İsrail Dışişleri Bakanı da kısa bir süre önce Rojava’nın dış politika sorumlusu İlham Ahmed ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mazlum Abdi’ye, İsrail’in bu sözlü desteklerinin pratikte de bir karşılığı olup olmadığı ve herhangi bir yardım sağlayıp sağlamadıkları sorulduğunda, Abdi şu yanıtı verdi: "Dünyada bize hakkımızı elde etmemiz ve kazanımlarımızı korumamız konusunda destek verecek, ayrıca bize yönelik saldırıları ve halkımızın katledilmesini durdurabilecek herkesi memnuniyetle karşılarız. Kimseye dostluk elini geri çevirmeyiz. İsrail, Amerika ve Batı bölgede etkili bir ülke."
Diğer İçerikler