Putin'in Yeni Nükleer Doktrini

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

 

Bu yazı 30.09.2024 tarihinde yayınlanmıştır.

*Mithat Işık/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü

 

Rusya’nın nükleer caydırıcılık konusunda devlet politikasının temel ilkeleri olarak bilinen belge 2020 yılında Putin tarafından imzalandı. Rusya dünyanın en büyük atom cephaneliğine sahip.

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle başta ABD olmak üzere bir kısım Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya silah, mühimmat ve güdümlü füzeler veriyor. ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler vermesi nedeniyle Putin nükleer silah kullanma doktrininde yaptıkları değişikliği 25 Eylül 2024 günü güvenlik konseyi toplantısı sonrası açıkladı. Putin açıkladığı nükleer doktrinde silah kullanma koşullarının değiştiğini söyledi. "Batılı ülkelerin verdiği uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarını vurması durumunda nükleer silah kullanacağız, ayrıca Ukrayna’nın uçak ve dron saldırılarında da benzer yanıtı vereceğimizi dünyaya ilan ediyoruz" dedi.

Yeni doktrine göre Rusya nükleer güce sahip olmayan bir ülkenin, nükleer güce sahip bir ülkenin desteğini alarak Rusya’ya saldırması durumunda bunu ortak bir saldırı olarak kabul edeceklerini ifade etti.

Ukrayna nükleer güce sahip olmasa da başta ABD olmak üzere İngiltere ve Fransa tarafından destekleniyor.

Ukrayna yönetimi Rusya topraklarında bulunan ve hedef almayı düşündükleri tesislerin Ukrayna’yı hedef alan tesisler olduğunu açıklayarak uzun menzilli füzelere kullanım izninin verilmesini ABD’den istiyor. ABD bu konuda kararsız ve henüz karar vermedi. Bir kısım NATO ülkeleri ABD’nin izin vermesine karşı çıkıyor. Kiev yönetimi ise Putin’in blöf yaparak dünyayı korkutmak istediğini, şantaj yaptığını ifade ediyor. Putin sahip oldukları nükleer silahların Rusya devletinin ve Rus vatandaşlarının en önemli güvenlik garantisi olduğunu söylüyor.

Nükleer silaha sahip olan ülkeler ve silah miktarları adet olarak şu şekildedir:

Rusya: 4380

ABD: 3708

Çin: 500

Fransa: 290

İngiltere: 225

Pakistan: 170

İsrail: 90

K.Kore: 50

Bazı taktik nükleer silahlar daha küçük nükleer başlığa sahip ve yaygın radyoaktif serpintiye sebep olmaz. Sadece hedefleri vurmak üzere tasarlanmıştır. Putin, Rusya’nın ABD ve Avrupa kıtasının sahip olduğu taktik nükleer silahların toplamından daha fazla taktik nükleer silaha sahip olduklarını açıkladı. Putin Avrupa’nın erken uyarı sistemini geliştirmediğini ve bir anlamda korumasız olduğunu açıkladı. Rus askeri doktrininde, “Rus ordusunun nükleer silah kullanması için Rusya’ya yönelik nükleer saldırı ve Rusya’nın varlığına yönelik tehdit olması durumunda bu silahlar kullanılır.” ifadesi mevcut.

 

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA