Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr
“İngiltere’nin Dünya Tarihine Hediye Ettiği Dört Anlaşmazlık Vardır: Keşmir, Kıbrıs, Filistin ve Kuzey İrlanda”
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı SDE Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Uzmanı Dr. Hatice Çelik’e konuştu.
25 Kasım 2019 12:14

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Stratejik Düşünce Enstitüsü ve Lahor Barış Araştırmaları Merkezince düzenlenen “Keşmir Krizi: Barışa Yönelik Tehditler ve Uluslararası Toplumun Rolü” başlıklı kongrede SDE Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Uzmanı Dr. Hatice Çelik’e konuştu.

Keşmir meselesini değerlendiren Bağcı, bu sorunun Türkiye’de konuşulmasının önemine işaret ederek “Bu sorunun Türkiye’de konuşulmasının bir amacı kamu diplomasi açısından bakıldığında Keşmir sorununun buradan bütün dünyaya anlatılması ve Türkiye-Pakistan arasındaki ikili ilişkilerin de gelmiş olduğu seviye açısından çok önemli. Bildiğimiz gibi Pakistan her zaman Türkiye’nin yanında olan ülkelerden biri. Türkiye birçok uluslararası politikada destek veren bir ülke. Katılımcıların birçok İslam coğrafyasından gelmiş olması şu açıdan önemli; oradaki düşünce kuruluşlarında yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır” dedi.

“İngiltere’nin dünya tarihine çözülmesi zor, hediye ettiği 4 anlaşmazlık vardır. Birincisi Keşmir, Kıbrıs, Filistin ve Kuzey İrlanda sorunudur” diyen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, İngiltere’nin Keşmir sorununda olaylara ne kadar müdahil olup olmayacağının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Bağcı’ya göre Hindistan’ın Keşmir’i bir iç sorun olarak göstermesi sorunu bölgeye hapsetmek istemesinden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Bağcı “Keşmir’in sadece Pakistan ya da Türkiye’nin değil tüm İslam dünyasının ortak sorunu haline gelmesi lazım. Burada böyle bir başarı ve bilinç elde edilir mi onu göreceğiz ama bildiğimiz bir şey var Keşmir sorunu sadece Hindistan Pakistan arasındaki bir sorun değil.” diye konuştu.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, uluslararası sistemi de eleştirdi:

“Uluslararası örgütler sorunları çözmekte yetersiz kaldığı kesin.  Uluslararası örgütler bugün var olan birçok anlaşmazlığı çözmekten çok uzak. Soğuk savaş döneminde bu anlaşmazlıklar bir nevi durmuştu. Ama şimdi bu anlaşmazlıkların çatışmaya dönüştüğü ve daha da artan bir şekilde dönüşeceği bir dönem bizi bekliyor diye düşünüyorum.”

Başta Keşmir olmak üzere Asya’da yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Bağcı, Asya’da artan radikalleşme ve milliyetçiliğin önümüzdeki dönemler de artarak devam edeceğini söyledi.

“Burada Çin ve Hindistan’ı birlikte düşünmek gerekiyor. Milliyetçilik Asya’da büyük bir sorun haline gelecek. Ama küçük ülkelerin değil büyük güçlerin milliyetçiliği. Asıl sorunun bu olacağını düşünüyorum.”