Riccardo Villa, National İnterest’te yayımlanan “North Korea's Troop Deployment Has Upended the Russia-Ukraine War” başlıklı makalesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin Rusya topraklarına asker konuşlandırmasının Kuzey Kore’ye sağlayacağı avantajları ve Hint-Pasifik bölgesine muhtemel etkilerini değerlendirirken çarpıcı tespitlerde bulundu.
Ukrayna'nın Ağustos ayı başlarında Kursk'a düzenlediği şok saldırılarda Rusya’nın uğradığı ağır kayıplar, Moskova’yı Kuzey Kore’den asker teminine yöneltti. İki ülke aralarında, 19 Haziran'da imzalanan ve her iki tarafın da savaş durumunda olması durumunda derhal askeri ve diğer yardımların sağlanmasını öngören Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması imzaladılar.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti(KDHC), Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya yardım etmek için ilk kez yurtdışına muharip birlikler gönderdi.
Kuzey Kore’nin sağlayacağı avantajlar
Pyongyang için bu anlaşmanın sağladığı kısa vadeli faydalar vardır ancak sınırlıdır. Rusya, halihazırda Kuzey Kore’den dokuz milyondan fazla top mermisi, KN-23 ve KN-24 balistik füzeleri ve diğer silahlar alıyor ve bu alımlar karşılığında gıda, petrol, hammadde ve silah üretiminde kullanılan parçalar sağlıyor.
Bu konuşlandırma yoluyla Kuzey Kore uzun vadede, nükleer, havacılık, denizcilik ve uzayla ilgili bilgi birikimi de dahil olmak üzere aktif olarak gelişmiş askeri teknoloji elde etmeye çalışıyor olabilir.
Kuzey Kore'nin askerlerini Rusya’da konuşlandırılmasından elde edeceği en acil avantajı, Pyongyang'ın en son askeri teknolojileri anlamasına ve ordusunu pratik saha deneyimiyle donatmasına yardımcı olacak modern savaş dinamiklerine maruz kalması olacaktır. Bu da, Kuzey Kore'nin askeri doktrini üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olacak ve savaş alanında öğrenilen dersleri, özellikle ABD ve Güney Kore gibi teknolojik olarak üstün düşmanlar karşısında daha iyi asimetrik ve savunma savaşı stratejilerine dönüştürmesine izin verecektir.
Bu işbirliğinin parasal boyutu da var. Moskova'nın Kuzey Kore askerlerinin Rusya’da konuşlandırılması karşılığında asker başına 2000 dolar ödeme vaadinin, Pyongyang'ın kasasına yıllık 500 milyon dolarlık bir gelir enjekte edeceği tahmin ediliyor. Kim Jong Un'un son birkaç yılda başlattığı çeşitli projeleri ve planları tamamlamak için ihtiyaç duyduğu parayı temin etmiş olacaktır.
KDHC'nin Rusya'ya Asker Konuşlandırmasına İlişkin Ortak Bildiri'de belirtildiği gibi, bu gelişme Hint-Pasifik ve Avrupa tiyatrolarını silinmez bir şekilde birbirine bağlayarak, küresel olarak artan sistemik kriz karmaşasına tanıklık ediyor.
Hint-Pasifik bölgesine muhtemel etkileri
Kuzey Kore'nin Rusya lehine savaşa katılımı, Güney Kore'nin de doğrudan Ukrayna lehine katılmasını sağlayacağı için Ukrayna'daki savaşın devam etmesini, yeni Trump yönetiminin görev süresinin ötesinde potansiyel olarak uzatacaktır. Bu aynı zamanda çeşitli Avrupa başkentlerine müdahale kararlarını da hızlandırabilir.
Böyle bir gelişme, Kuzeydoğu Asya'daki dengeyi geri dönülmez bir şekilde değiştirecek ve Japonya, Güney Kore ve ABD'den bir dizi tırmandırıcı eylemi tetikleyecektir.
Kuzey Kore'nin asker konuşlandırması, Avrupa ve Hint-Pasifik’i silinmez bir şekilde birbirine bağlayarak, devam eden büyük güç rekabetinin hızla kötüleştirecektir.
Diğer İçerikler