EURONEWS
Suriye'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Amerikan askerleri, dün Fırat Nehri'nin doğusundaki Harab Işk ve Sırrin hava üslerine gönderildi.
Askerlerin gruplar halinde üslere dağılacağı, tahliyenin başlaması durumunda Harab Işk ve Sırrin'in ana tahliye merkezleri olarak kullanılacağı öğrenildi.
Haseke ilinin kuzeydoğusundaki Rümeylan ve kuzeyindeki Tel Beyder'deki üsler ise ağır malzemelerin hava yolu tahliyesi için kullanılacak.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), geçen perşembe Suriye'den çekilme sürecine destek olmak üzere ülkeye ek asker gönderildiğini bildirmişti. İsmi açıklanmayan bir savunma yetkilisi, operasyonların güvenliği gerekçesiyle gönderilen ek asker sayısını ve askerlerin konumlarına ilişkin ayrıntı vermekten kaçınmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, 19 ve 20 Aralık 2018’deki mesajlarında, Suriye'de bulunmalarının tek gerekçesi olan IŞİD örgütü ile mücadeleyi tamamladıklarını ilan etmişti. Amerikan güçlerinin eve dönme zamanının geldiğini vurgulayan Trump, sonraki günlerde ABD güvenlik bürokrasisinin telkinleri sonucu “yavaş ve güvenli çekilme" mesajı vermişti.
Trump, güvenli bölge fikrini ortaya atarken ABD’li yetkililer Türkiye’den YPG'ye yönelik operasyon yapmayacağı yönünde güvence istemişti. Türkiye, terörist olarak tanımladığı tarafların korunması talebine karşı çıkmış, güvenli bölge fikrini ise desteklemişti.
ABD'nin Suriye'de YPG'nin kontrolündeki bölgelerde 18 üssü ve 2 bin civarı personeli bulunuyor.