ABD Türkiye'yi F-35 Projesinden Çıkarmak İstiyor

ABD'li kaynakların Türkiye'yi F-35 üretimi projesinden çıkarmanın bazı zorluklar yaşatacağını ama projeye devam etmenin mümkün olacağını açıkladığı bildirildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

EURONEWS

ABD'li kaynaklar NATO üyesi Türkiye'yi trilyon dolarlık F-35 savaş uçağı üretim programından çıkarmanın Ankara'nın tedarik sürecindeki rolü nedeniyle projeye bazı zorluklar yaşatacağını ancak buna rağmen Türkiyesiz yola devam etmenin imkansız olmadığını belirtiyor.

Washington'dan son dönemlerde Türkiye'nin Rus S 400 hava savunma sistemleri alması halinde F-35 jetlerinin Türkiye'ye teslimatının dondurulması yönünde sık sık açıklamalar geliyor.

Ancak söz konusu adımın Ankara Washington hattındaki fikir ayrılıklarını daha da derinleştirebileceği ifade ediliyor.

Tartışmaların temelinde ABD tarafının F-35'in güvenliğinden ödün verilmeyeceğini, Ankara'nın da Rus hava savunma sistemi anlaşmasından geri adım atmayacağını açıklaması yatıyor.

ABD ve diğer NATO ülkelerinin, Rus S-400 füze sistemleri üzerindeki radarların uçağı tespit ve izleme yapmasından korkuyor. Ayrıca bu durumun F-35'i gelecekte Rus savunma sistemlerine karşı koyma konusunda zafiyete düşürmesine neden olabileceğini belirtiyor.

ABD, Ankara'ya S-400 alımından vazgeçmesi halinde daha pahalı olan Patriot füze sistemlerini indirimli bir fiyatla satmayı önerdi. Washington'ın teklifi mart sonunda sona eriyor.

Ankara şu ana kadar S-400 alım planından geri adım atma işaretleri vermedi.

Bu durumun F-35 programında ABD'yi Türkiyesiz yola nasıl devam edebileceği yönünde yeni arayışlara ittiği belirtiliyor. F-35 programının üçüncü dereceden ortağı olan Türkiye, uçağa gövde, iniş takımı ve kokpit gösterge parçaları tedarik ediyor.

F-35'in karmaşık üretim sürecini yakından takip eden ABD'li iki kaynak, Washington'ın mesele üzerinde çalıştığını ve Türkiye'nin yerine başka bir partner arayışını değerlendirdiğini dile getirdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, konuyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'nin S-400 alımı konusunda ısrarcı olmasını eleştirmiş, F-35 programına dahil olmasının Türkiye'ye büyük kazanımları olduğunu belirtmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen ve ABD'nin pozisyonunu yakından takip eden Amerikalı bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye, F-35'e 800 parça tedariki ile katkıda bulunuyor. Parçalardan çok azı tek kaynak olarak Türkiye'den geliyor. Türkiye'den gelen tek kaynaklı parçalar, daha önce bunları tedarik etmek için teklif veren üretici firmalarla değiştirilebilir. Türkiye başarısız olunmayacak kadar da büyük değil." diye konuştu.

Aynı kaynak, Türkiye'nin tedarik ettiği parçaların temininin üretimde 3 ay gibi bir yavaşlamaya neden olabileceğini de ilave etti. Uçağın üretiminin yapıldığı Lockheed Martin Corp'dan da konuyla ilgili sorulara herhangi bir yorum gelmedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'nın trilyon dolarlık jet üretiminde önemli bir rol oynadığını ve bu nedenle programdan çıkarılmasının kolay olmayacağını dile getirmişti.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan da Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programında kalmasını istediklerini ancak Ankara'nın S-400 yerine Patriot füze savunma sistemini tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA