İsrail’in Gazze ve ardından Hizbullah ile savaşları silah endüstrisine olağandışı ek talep oluşturdu.
Beyaz Saray görünüşte ateşkes teklifleri ile barıştan yana görüntü vermeye çalışsa da verdiği savaş kredilerinin teşvikiyle İsrail her defasında ateşkesi reddetti ve savaşı bir kademe daha yükseltti.
Binlerce insanın öldürüldüğü ve yaralandığı, yerleşim yerlerinin yerle bir olduğu savaşı İsrail’in sürdürmesi, ABD finansmanı ve silah şirketlerinin kısıtlamaya uğramadan silah sevkiyatı ile oldu.
Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yapılan toplam ABD güvenlik yardımı 17,9 milyar doları buldu.
Öte yandan, S&P 500 endeksine göre 4 Ekim tarihi itibariyle savaştan en büyük kazancı elde edenler arasında silah şirketlerinin de bulunduğu ortaya çıktı. New York merkezli S&P 500, ABD'deki yaklaşık 500 şirketin performansını ölçen bir borsa endeksidir.
Dünyanın en büyük silah firması ve İsrail'in Gazze'ye yönelik bombalamalarında kullandığı F-35 uçaklarının üreticisi olan Lockheed Martin, 4 Ekim kapanış itibarıyla bir yılda toplam yüzde 54,86'lık getiri sağladı.
İkinci büyük silah firması Raytheon, İsrail'e sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması yasak olan, yüksek sivil kayıplarına yol açan "sığınak delici" bombalar sağlıyor. Raytheon'un yatırımcılar için bir yıllık toplam getirisi %82,69 oldu.
Sığınak delici BLU-109 bombalarını üreten ve İsrail’in çok sayıda konut binasını yerle bir etmesine imkan sağlayan bir diğer şirket General Dynamics’de yatırımcılara toplamda %37 getiri sağladı.
Uzmanlara göre, Amerikan vergi mükelleflerinin paralarının İsrail'e aktarılması, küresel çapta silah talebinin artmasıyla birlikte hisse senedi fiyatları için adeta jet yakıtı oldu.
Diğer İçerikler