TUŞAŞ ve Baykar Askeri Havacılıkta İlk 50’de

Havacılık sektörünün en büyük şirketlerinin sıralandığı listede, Türkiye'nin milli hava aracı üreticileri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Baykar da yer aldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Havacılık sektörüne yönelik global yayın organı FlightGlobal adına Counterpoint Market Intelligence tarafından hazırlanan derlemede, 2023 yılı faaliyetleri doğrultusunda sektörün en büyük 100 şirketine yer verildi.

Liste hazırlanırken kullanılan veriler, şirketlerin yıllık raporları ve kamuya açık belgelerden toplandı.

Kovid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri olan sivil havacılıkta kayda değer bir toparlanma yaşanırken, bu alandaki en büyük oyuncular olan Boeing ve Airbus, listenin zirvesindeki yerlerini yeniden kazandı.

Savunma sanayisine yönelik havacılık çözümleri sunan şirketler arasında RTX 68 milyar 920 milyon, Lockheed Martin 67 milyar 571 milyon ve Northrop Grumman 39 milyar 290 milyon dolarlık satış rakamlarıyla Boeing ve Airbus’ın ardından sıralandı.

2023 yılına ait en büyük 100 havacılık şirketi listesinde Türkiye’den iki şirket yer aldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) listede 38. sıraya yerleşirken, listeye ilk kez giren Baykar 49. basamakta kendine yer buldu.

TUSAŞ, ANKA, AKSUNGUR, ATAK, T70, HÜRKUŞ ve GÖKBEY gibi platformları yurtiçi ve yurtdışı kullanıcılara sunarken, ANKA III, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN gibi yeni hava platformlarını geliştirmeye devam ediyor. 2023 yılında 2 milyar 674 milyon dolarlık satış rakamına ulaşan TUSAŞ, havacılık sektörünün ilk 50 şirketi arasına girme başarısını elde etti.

TUSAŞ’ın AR-GE yatırımları ve ileri teknolojili çözümleri şirketin rekabet gücünü artırırken, dost ülkelere yapılan ihracatlar ve sivil havacılık şirketlerine sağlanan yapısal ürün teslimatları, şirketin gelirlerini ve küresel arenadaki konumunu güçlendirdi.

Baykar ise 1 milyar 805 milyon dolarlık satışla listeye güçlü bir giriş yaptı. Bayraktar TB2, en fazla ülkeye ihraç edilen silahlı insansız hava aracı ünvanına sahipken, 2023 yılında bu başarıya Bayraktar AKINCI TİHA’yı da ekledi. Dünya genelinde en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracat şampiyonu oldu.

Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, imzalanan sözleşmelerin %97,5’ini ihracat odaklı yaparak önemli bir başarıya imza attı. Baykar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI için 35 ülkeyle ihracat anlaşmaları yaparken, elde edilen bu gelirlerle Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA projelerini geliştiriyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA